• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 2,7 miljard euro aan extra financiering voor mkb-ers

2,7 miljard euro aan extra financiering voor mkb-ers

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

In de afgelopen twee jaar hebben de overheid en de markt zo’n 2,7 miljard euro vrijgemaakt voor extra financiering in het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit een evaluatie van Aanvullend Actieplan mkb-financiering, die minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In juli 2014 werd het actieplan gelanceerd, om het MKB te ondersteunen in het herstel na de crisis. Het plan richt zich op de knelpunten bij financieringen. Volgens Kamp hebben al ‘duizenden mkb-ers’ geprofiteerd van de verschillende initiatieven van het plan.

Toch is er nog genoeg te doen benadrukt minister Kamp. “Nu het goed gaat met de economie, richten we ons naast het MKB, ook op nieuwe innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar investeringen. Door zowel voor deze snelle groeiers als voor alle andere mkb-ers extra financiering op maat beschikbaar te maken, blijven deze bedrijven vernieuwen, doorgroeien en zorgen ze voor meer banen. Daar profiteren alle Nederlanders van.”

Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, stelt in een reactie: “Financiering is sinds de crisis voor veel mkb-ondernemers het grootste probleem. Minister Kamp heeft daar met een breed pakket maatregelen goed en actief op ingespeeld. Daar is veel waardering voor.”

Bijna 3 miljard extra mkb-financiering

Het Aanvullend Actieplan mkb-financiering focust op drie punten: het versterken van het risicodragend vermogen, een betere toegang tot financiering voor startende ondernemers en het vergroten van vaardigheden en kennis.

Voor het MKB is het ‘cruciaal dat er naast kredieten van banken ook voldoende andere mogelijkheden voor risicokapitaal zijn’, stelt het ministerie. Voor kleine en startende ondernemers met een haalbaar ondernemersplan is het tevens belangrijk dat zij een krediet kunnen krijgen. Binnen het actieplan is ook gewerkt aan het vergroten van kennis en vaardigheden van het kleinbedrijf. “Dit is cruciaal om de slagingskans van een financieringsaanvraag bij een bank of andere financier te vergroten,” aldus het ministerie van Economische Zaken.

“Versterking van het eigen vermogen is en blijft van belang om ondernemers weerbaarder te maken en hun kans op succes bij de bank te vergroten,” zegt Van Straalen. “We zouden dan ook graag zien dat particulieren via een fiscale regeling worden gestimuleerd om te investeren in het mkb. Het financieringslandschap ontwikkelt zich snel. Daardoor is het voor veel ondernemers lastig de weg naar de juiste financiering te vinden.” Hij pleit voor een gezamenlijke aanpak.

Het Midden- en Kleinbedrijf groeide in 2015 met 0,3 procent en behaalde een omzet van 871 miljard euro. Het MKB biedt werk aan vier miljoen mensen (3,1 miljoen voltijdbanen). In 2017 zal het kabinet naast de acties uit het Aanvullend Actieplan ondernemers ook steunen via onder andere microkredieten, bankgaranties en leningen zodat ze sneller kunnen investeren en groeien. Zo zullen deze faciliteiten van de overheid in 2017 voor nieuwe aanvragen een budget hebben van circa 1,4 miljard euro. Voor startups komt er per 2017 jaarlijks 52 miljoen euro extra beschikbaar. Het kabinet ondersteunt mkb- ondernemers daarnaast via diverse garantieregelingen (bijvoorbeeld via de BMKB) zodat ze sneller kunnen investeren en groeien.

Beeld: FashionUnited

MKB