• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 8 feiten over een mogelijke doorstart V&D

8 feiten over een mogelijke doorstart V&D

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Op de valreep van 2015 was het zover: V&D werd officieel failliet verklaard. Maar met het faillissement op zak wordt er nog steeds hard gewerkt aan een doorstart. “Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen,” schreef CEO John van der Ent op Oudejaarsdag aan zijn personeel. Maar wat weten we nu over de mogelijke doorstart? FashionUnited zet de belangrijkste feiten op een rij.

1. ‘Doorstart komt er zeker’


Volgens woordvoerder Edwin van Wijk was het faillissement onvermijdelijk’. “Het kon niet anders dan op oudejaarsavond,” zei hij tegen RTL Z. Maar hij is optimistisch over een doorstart, ‘die er 100 procent zeker, met zoveel mogelijk mensen weer in dienst’.

Het faillissement had een technische oorzaak laat hij weten; zo konden nieuwe eigenaren met een schone lei beginnen. Na de uitstel van betaling rond de kerst was een faillissement op oudejaarsdag niet ideaal, maar er is tot op het laatste moment doorgezocht naar opties. Het betalen van het personeel was doorslaggevend; als het warenhuis het personeel in januari salaris had moeten betalen, was er een te grote hap uit de inboedel genomen. Daarom werd het faillissement op Oudejaarsdag aangevraagd.

Hoewel een doorstart dus bijna zeker lijkt, is het nog niet duidelijk hoe groot de doorstart wordt. “We gaan voor de grootste puzzel,” zei Van Wijk.

2. Curatoren hebben zes weken de tijd


Curatoren Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders hebben nog zes weken om een doorstart te realiseren. Volgens de woordvoerder Edwin van Wijk is er zowel uit binnen- als buitenland. Onder de mogelijke overnamekandidaten zouden ook Marks & Spencer en het Canadese Hudson’s Bay zijn, meldt de Volkskrant. Zelfs de voormalig eigenaar Sun Capital zou wel oren hebben naar een doorstart. Daarbij zou de Amerikaanse private equity partij door willen met een paar V&D-winkels en daarnaast La Place los willen verkopen. De komende week zullen de geïnteresseerde partijen verder onderzocht worden.

3. Sun Capital wil wel doorstart maken, maar top ziet dat niet zitten


Opmerkelijk is dat ook voormalig eigenaar Sun Capital een van de partijen zou zijn die een doorstart wil maken met V&D. Een aantal directieleden ziet dat totaal niet zitten en dreigen op te stappen als Sun opnieuw eigenaar wordt van het warenhuis. Ook als een soortgelijke partij aan het roer komt zullen zij vertrekken, melden bronnen aan het Financieele Dagblad. Retaildeskundige Rupert Parker Brady zegt dat Sun Capital eigenlijk de enige serieuze kandidaat is voor een overname. Dat is ongewenst, zegt hoogleraar retail Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen in de krant. "De eigenaar heeft er twee weken geleden de stekker uitgetrokken door niet met de benodigde veertig miljoen euro over de brug te komen. Dat zegt toch iets over het vertrouwen dat ze in de onderneming hebben."

4. V&D wil het liefste door met 30 winkels en La Place


Als het aan de managementtop zelf ligt, komt er een doorstart met 30 filialen van V&D en de formule La Place. Die laatste zou op den duur worden omgebouwd tot franchiseonderneming. Sun Capital zou -indien het bedrijf een doorstart realiseert- liever zonder La Place doorgaan, en ook met minder winkels.

5. Schuleisers krijgen nog 53 miljoen euro


Er zijn in totaal 1.800 schuldeisers, die samen nog 53 miljoen euro tegoed hebben van V&D. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van het Financieele Dagblad. Een van de crediteuren is IT-dienstverlener Capgemini, die nog 945.000 euro krijgt. “Capgemini blijft klanten ook in moeilijke tijden gewoon ondersteunen, dat geldt zeker ook voor V&D,” laat een woordvoerder van het IT-bedrijf aan de krant weten. Een andere grote schuldeiser is Docdata. V&D moet nog 1,3 miljoen euro betalen aan het fulfillmentbedrijf.

6. Personeel nog zes weken aan het werk


Aanstaande woensdag krijgen alle werknemers een ontslagbrief thuis. Tot de doorstart -en maximaal zes weken- zal het personeel uitbetaald worden door het UVW, met als voorwaarde dat ze gewoon doorwerken. Bij een doorstart zal een gedeelte van de medewerkers een nieuw contract krijgen, maar de verwachting is wel dat de voorwaarden minder gunstig zullen zijn en dat er minder salaris wordt uitbetaald.

7. ‘Het ging mis op vastgoed’


De verkoop van de eigen winkelpanden lijkt de fatale beslissing te zijn geweest. Dat zegt retaildeskundige Rupert Parker Brady in de Telegraaf. Hij noemt de beslissing ‘desastreus’. in 2005 werden de panden door de toenmalige eigenaar verkocht, en daar verdiende de toenmalige eigenaar 1,3 miljard euro aan. Maar V&D zag echter niets van dat bedrag. In de contracten werd afgesproken ‘dat V&D zelf garant stond voor al het onderhoud’. Maar daar is de afgelopen jaren weinig aan uitgegeven, zegt de retailexpert. De huren liepen tegelijkertijd wel op, tot wel 30 procent boven het marktgemiddelde in maart vorig jaar.

Hoogleraar Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen legt aan de krant uit: “De huurprijzen zijn niet alleen te hoog, maar bovenal erg inflexibel, veelal met een looptijd van vijf jaar of langer. Daar kun je dus niet zomaar van af als de bezoekersaantallen teruglopen. Bij de verkoop in 2005 leek het allemaal niet op te kunnen met de economie. Die lange looptijden van de huurcontracten waren toen normaal, maar nu niet meer.” Volgens hoogleraar Cor Molendaar van de Erasmus Universiteit was het ‘onbegrijpelijk dat V&D vast bleef houden aan 62 winkels’. “Als bedrijf moet je je winkelbestand voortdurend tegen het licht houden. Dat deden ze niet. Winkels als die in Den Helder en Hengelo hadden ze allang moeten sluiten, zeker als je het vastgoed niet in eigendom hebt.”

8. Bij doorstart ligt verhuur van panden weer open


Als er een doorstart komt, hebben vastgoedeigenaren een bijzondere positie. Een koper zal namelijk alleen de merknaam en spullen van V&D kopen. Daarbij liggen alle onderhandelingen over het huren van panden weer open. Dit maakt het een stuk ingewikkelder om het warenhuis aan een nieuwe partij te verkopen, want ‘pandeigenaren hebben niets meer te maken met V&D en kunnen doen wat ze willen’, zegt Parker Brady in de Telegraaf.

V&D