Amancio Ortega wordt in 2017 de rijkste miljardair ter wereld

Amancio Ortega, de oprichter van het fast fashion-imperium Inditex, zal nooit gedacht hebben dat zijn Spaanse modeketen zo’n groot succes zou worden toen hij in 1975 de eerste Zara-winkel opende. Nu, veertig jaar verder, is Ortega er klaar voor om binnen twee jaar Microsoft medeoprichter en miljardair Bill Gates in te halen in de Forbes Fortune 500-lijst als rijkste man ter wereld. Een hele prestatie, voor een man die zijn carrière in de mode-industrie begon met de verkoop van gewatteerde badjassen.

Van badjassen naar rijkdom: Zara-oprichter wordt 's werelds rijkste man in 2017

Kijkend naar de Fortune 500-lijst, wordt duidelijk waarom Ortega volgens de voorspellingen Gates gaat inhalen als nummer een miljardair in de wereld. In de afgelopen zes jaar heeft Ortega al zijn vermogen laten toenemen, terwijl Gates, de Amerikaanse investeerder Warren Buffet (die Ortega in juni van dit jaar nog voorbij streefde in vermogen en daarmee na Gates op de tweede plaats eindigde) en de Mexicaanse telecommunicatie tycoon Carlos Slim allemaal geconfronteerd werden met een tijdelijke daling. Het vermogen van Ortega groeide maar liefst met 352,5 procent tot 64,5 miljard dollar in de afgelopen 6 jaar, terwijl Gates, Buffet en Slim er alleen in slaagden om hun vermogen te verdubbelen.

Volgens de eerste halfjaarcijfers van Inditex heeft het bedrijf tot 31 juli 2015 een omzetstijging van 17 procent geboekt, wat neerkomt op 10,6 miljard dollar. Hierdoor groeide het vermogen van Ortega zelf met zo’n 3,7 miljard dollar. Op 18 september was het verschil tussen het vermogen van Ortega en dat van Gates volgens de Fortune 500 zo’n 3,9 miljard dollar. FashionUnited Business Intelligence voorspelt echter dat de totale nettowaarde van Ortega’s vermogen zal blijven groeien en zal stabiliseren op 71,5 miljard dollar in 2016. Gates’ fortuin zal volgens de voorspellingen uitkomen op 79 miljard dollar, Buffet en Slim zullen hun netto-waardes zien dalen met 10 procent en 5 procent. Ortega zal Gates dan in het tweede kwartaal van 2017 voorbij streven, met een geschat vermogen van 82 miljard dollar.

Amancio Ortega wordt in 2017 de rijkste miljardair ter wereld

Het fast fashion-model maakt Ortega tot rijkste man ter wereld in 2017

Het aanhoudende succes van Ortega wordt gedreven door de voortdurende vraag naar de trendmerken van Inditex, en dan vooral het merk Zara. Vooral dankzij dit trendmerk zag Inditex de nettowaarde van 36 miljard dollar in 2010 stijgen tot 111 miljard dollar dit jaar. Momenteel blijft de waarde van Inditex stabiel rond de 100 miljard dollar, wat betekent dat het bedrijf in de afgelopen jaren met 420,8 procent is toegenomen en dat de marktwaarde verviervoudigd is. De verbazingwekkende groei is nog een andere reden van de snelle stijging van Ortega in de top van de Forbes Fortune 500-lijst. In vergelijking: Gates heeft in dezelfde periode slechts 211 procent groei geboekt.

Amancio Ortega wordt in 2017 de rijkste miljardair ter wereld

De indrukwekkende prestaties van Inditex zijn het resultaat van een formule die bedacht is door Ortega, waarbij er een continue groei wordt bereikt, terwijl er vastgehouden wordt aan dezelfde marge op de omzet. Ongeveer 15 procent van de jaarlijkse omzet van Inditex is beschikbaar voor investeringen, wat ook blijkt uit de meest recente financiële resultaten van het bedrijf. Inditex opende 94 winkels, creëerde alleen al meer dan 10.000 banen door online uit te breiden in Azië en Scandinavië in de afgelopen zes maanden.

Inditex zal zich blijven richten op het uitbreiden van fysieke winkelruimte en focussen op het versterken van de online markt in China, Japan en Zuid-Korea. En daarmee staat niets Ortega nog in de weg om Gates voorbij te streven als rijkste man ter wereld.

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe serie die gebaseerd is op FashionUnited’s Unique Business Intelligence Top 100 Index. In de volgende aflevering: Nike, Adidas en Under Armour.

Tekst: Vivian Hendriksz voor Fashionunited.uk. Vertaling en bewerking: Anne Buis

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN