• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Armani en Dior onder toezicht vanwege vermeende uitbuiting van werknemers in de toeleveringsketen

Armani en Dior onder toezicht vanwege vermeende uitbuiting van werknemers in de toeleveringsketen

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Pop-up winkel van Dior in Harrods, Londen Credits: Dior

De Italiaanse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de vermeende uitbuiting van werknemers in de toeleveringsketen van luxe modegiganten Armani en Dior. Er zijn inspecties uitgevoerd bij de bedrijven in Italië, meldt nieuwsplatform Reuters.

In april plaatste de Italiaanse rechtbank Armani onder gerechtelijk toezicht. Tegelijkertijd werd bekend dat verschillende 'Chinese' bedrijven in Italië, die luxegoederen voor Dior (Manufacturers Dior SRL) en Armani (Giorgio Armani Operations) produceren, niet deugen. Zo zouden ze werknemers onder omstandigheden laten werken die "ethisch niet acceptabel zijn,” volgens een vonnis.

'Uitmuntendheid' Armani en Dior rijmt naar verluidt niet met hoe hun werkplekken zijn opgezet

Nu merkt de toezichthouder op dat Armani en Dior “de nadruk leggen op het vakmanschap en de uitmuntendheid van hun werk,” maar dat dit niet rijmt met hoe hun werkplaatsen ingericht zijn. De bedrijven schenden mogelijk gezondheids- en veiligheidsregels. Zo worden de mensen in dienst onderbetaald, maken ze onmenselijke uren en zijn de werkplaatsen onhygiënisch.

Als bedrijven zich anders voordoen dan ze zijn, worden ze beboet, benadrukt de Italiaanse mededingingsautoriteit. Zo kunnen bedrijven bestraft worden met boetes die variëren van 5.000 euro tot 10 miljoen euro voor het overtreden van het consumentenrecht, dat consumenten moet helpen een goed (deugdelijk) product aan te schaffen.

Reuters meldt dat de toeleveringsketen van de luxe-industrie de afgelopen jaren steeds kritischer bekeken wordt door consumenten en investeerders. "Om de risico's voor hun reputatie te verkleinen, hebben modelabels het aantal onderaannemers ingeperkt en de productie in eigen beheer genomen," aldus het nieuwsplatform.

Lees ook:
Dior
Giorgio Armani
Made in Italy