• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Bangladesh Alliance zoekt nieuwe manier van opvolging

Bangladesh Alliance zoekt nieuwe manier van opvolging

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

The Alliance for Bangladesh Worker Safety heeft besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe manier om haar activiteiten door te zetten, waar de vijfjarige bestaanstermijn eind dit jaar afloopt. Dat maakte de organisatie vandaag bekend in een verklaring.

De Alliance werd vijf jaar geleden opgericht na de Rana Plaza-fabrieksramp in Bangladesh en zet zich sindsdien in voor verbetering van de veiligheid in textielfabrieken. Aanvankelijk was het plan om de vijfjarige termijn niet te verlengen en de activiteiten van de Alliance, waaronder het uitvoeren van inspecties en het geven van trainingen, over te dragen aan lokale belanghebbenden en vakbonden. Besloten is nu om een opvolgende organisatie op te richten. De Raad van Bestuur gaat daarover deze week in beraad in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

“Alliantie-leden staan klaar om samen te werken met de Bengaalse regering en de BGMEA (Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association) om een onafhankelijke, geloofwaardige, lokaal geleide organisatie op te richten die ons belangrijke werk zal voortzetten. Tot nu toe hebben we vooruitgang gezien in onze gesprekken en we worden aangemoedigd door het momentum in de richting van een collectieve overeenkomst in een aanhoudende veiligheidsinspanning,” aldus James Moriarty, uitvoerend directeur van de Alliance.

Uit het vierde jaarlijkse rapport dat de Alliance afgelopen november uitbracht, blijkt dat 85 procent van de noodzakelijke reparaties in de fabrieken is voltooid. Ruim 230 fabrieken hebben hun gehele plan om de veiligheid te verhogen uitgevoerd en in vier jaar tijd zijn ook bij zo’n 160 fabrieken de werkzaamheden stopgezet, omdat ze niet voldeden aan de eisen van de organisatie.

Alliance for Bangladesh Worker Safety
bangladesh alliance