• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Bestseller claimt oplossing te hebben voor de recycling van polyester

Bestseller claimt oplossing te hebben voor de recycling van polyester

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Bestseller claimt oplossing te hebben voor de recycling van polyester Credits: Bestseller

Het projectteam van Bestseller deelt positief nieuws. Het bedrijf heeft de afgelopen drie jaar samengewerkt met onderzoekers, modebedrijven en recycling specialisten om een oplossing te vinden voor de recycling van polyester. Middels een groot collaboratief project genaamd Resuit, deelt Bestseller een oplossing te hebben gevonden.

“Resuit heeft bewezen dat het afval van polyester textiel kan worden gerecycled tot nieuw polyestertextiel. Het project is erin geslaagd kledingafval dat voorheen als moeilijk te recyclen werd beschouwd, te recyclen door een speciale methode te gebruiken waarbij de kleding wordt omgezet in bio-olie en chemische bouwstenen die gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe materialen op polyester- en plasticbasis,” aldus Bestseller.

Lees ook:
De technische opbouw van een kledingstuk: van vezel tot kledingstuk en de ‘bewerkingen’

Resuit is een door Bestseller ondersteund project bestaande uit onderzoekers van Aarhus University, Fraunhofer-Gesellschaft, Crossbridge Energy A/S, Elis Denemarken, Behave Green, Deens Technologisch Instituut en Design School Kolding. Het project wordt gefinancierd door het Innovatiefonds Denemarken.

Op dit moment wordt gerecycled polyester bijna altijd gemaakt van oude plastic flesjes (uit de frisdrankindustrie) en bijna nooit van weggegooide en gerecyclede kleren. Kleding van dit soort gerecycled polyester kan met de huidige technieken vaak niet meer tot kleding gerecycled worden en wordt alleen maar gedowncycled. Hierdoor ontstaat er geen circulair systeem en wordt het gerecyclede polyester uiteindelijk toch weer afval.

Lees ook:
Greenwashing machine draait op volle toeren: Mode-industrie moet af van focus op gerecycled polyester
Bestseller
Duurzaamheid
Polyester