Bevestigd: Nederland in harde lockdown, niet-essentiële winkels gaan dicht
bezig met laden...
Een gevreesde dag in Nederland: de dag dat de harde lockdown wordt afgekondigd. Eerste minister Mark Rutte sprak vanavond het Nederlandse volk toe en deelde onder andere mee dat de niet-essentiële winkels moeten sluiten. Op de achtergrond klonk luid gejoel van demonstranten buiten. De lockdown gaat vanavond om middernacht in en zal lopen tot zeker 19 januari.
Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat de niet-essentiële winkels gesloten worden in Nederland. In andere landen wereldwijd is dit al één of meerdere keren gebeurd. Alleen de winkels voor primaire levensbehoeften blijven open, zo deelde Rutte mee tijdens zijn live toespraak uit het Torentje in Den Haag. De eerste minister noemt daarbij supermarkten, bakkers, slagers en stomerijen. Kledingwinkels, tuincentra, meubelzaken en elektronicazaken vallen onder de winkels die gesloten moeten worden.
Nederland gaat in ieder geval vijf weken op slot. Vanaf morgen worden de contactberoepen niet meer uitgeoefend, behalve als het gaat om medische contactberoepen zoals tandartsen en fysiotherapeuten. De publiek toegankelijke locaties zoals musea, dierentuinen en theaters gaan dicht, maar ook de sportscholen. Scholen sluiten vanaf woensdag de deuren en moeten overstappen op digitaal onderwijs en ook de kinderopvang sluit.
Alle nieuwe maatregelen worden gecommuniceerd op de website van de Rijksoverheid die kort na de persconferentie niet bereikbaar was.
Brancheorganisatie INretail reageert via een persbericht dat de lockdown en bijbehorende sluiting van de winkels desastreus is. “Koninklijke INretail vreest voor de toekomst van duizenden ondernemers in de retail,” zo luidt het. “De impact is gigantisch. Voor alle winkels moet op afspraak afhalen mogelijk worden en niet alleen voor bouwmarkten. Voor veel ondernemers zijn de aangekondigde maatregelen voorbij de grens van wat ze kunnen dragen. De allerbelangrijkste omzetmaand van het jaar stort in. We vinden dat supermarkten en drogisterijen net als Duitsland nu niet mogen gaan stunten met aanbiedingen of hun non-food assortiment uitbreiden.” INretail benadrukt dat de maatregelen intelligenter moeten, ook om de druk van de webshops te verlichten. “Het is essentieel dat click & collect voor alle winkels mogelijk wordt. Dat is op een heel veilige manier te organiseren. Consumenten thuis bestellen en in de winkel op een afgesproken tijdstip hun al betaalde aankoop ophalen. Dat helpt heel veel ondernemers en verlaagt de enorme druk op webshops.”
Vrees voor lockdown veroorzaakt drukte op maandag in winkelstraten
In diverse steden en winkelstraten ontstond er ongewone drukte voor een maandag. Veel mensen lijken nog snel kerstcadeaus in te willen slaan of gaan zelfs naar de bouwmarkten en meubelzaken. Zo werd er in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Hilversum opgeroepen niet meer naar het centrum te komen omdat het simpelweg te druk was in sommige straten. Beelden op social media lieten zien dat er lange rijen ontstonden voor winkels en soms is zelfs een extra koopavond in het leven geroepen door retailers.
Beeld: Unsplash