• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Billabong ziet verlies verdrievoudigen in 2017

Billabong ziet verlies verdrievoudigen in 2017

Door Tessa Guntlisbergen

30 aug. 2017

Business

Het is Billabong opnieuw niet gelukt om zwarte cijfers te schrijven. Het Australische kledingmerk noteerde in het afgelopen boekjaar 2017, dat liep tot aan 30 juni, een nettoverlies van 77,1 miljoen Australische dollar (51,4 miljoen euro). Dat is drie keer zoveel als in het voorgaande jaar, blijkt uit het financiële jaarverslag dat woensdag werd gepubliceerd.

“We hadden drie hoofddoelstellingen voor H2: doorgaan met de ommekeer in onze grootste markt Amerika, het vergelijkbare brutomarge verruimen in alle regio’s - een belangrijke indicator voor de gezondheid van een bedrijf - en het verlagen van de kosten,” stelt CEO Neil Fiske in een verklaring. “We hebben al deze drie doelen behaald. Deze resultaten weerspiegelen de tastbare vooruitgang die we maken bij het implementeren van onze turnaround strategie in alle regio’s, met name in Amerika en Europa,” legt de directeur uit.

Verlies en minder omzet voor Billabong in boekjaar 2017

Naast het verlies, liep ook de omzet van Billabong terug. Die kwam uit op 974,7 miljoen Australische dollar (650 miljoen euro), wat neerkomt op een daling van 4,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De online omzet steeg met 22 procent en het EBITDA groeide met 2,8 procent naar 51,1 miljoen Australische dollar (34,1 miljoen euro).

Amerika was opnieuw de belangrijkste markt van het merk. De omzet kwam daar 8 procent hoger uit, het EBITDA steeg met 46,9 procent. Naar eigen zeggen waren de resultaten zo goed, omdat het merk sterk de focus heeft gelegd op deze markt. De e-commerce omzet in Amerika vertegenwoordigde 7,4 procent van de totale omzet. De regio Pacifisch Azië kreeg te maken met de verzwakte Australische thuismarkt, waardoor de omzet daalde met 5 procent. Het EBITDA daalde er met 28,3 procent.

De omzet in de Europese markt kwam 2,5 procent lager uit, met name te wijten aan de verzwakte Britse markt. Het EBITDA kwam 8,9 procent hoger uit en de omzet uit e-commerce activiteiten groeide met 27,5 procent, waarmee het nu 4 procent van het totaal vertegenwoordigt. De omzet uit groothandelsactiviteiten in Europa daalde met 2,4 procent, maar werd licht gecompenseerd door de omzetstijging van 4,6 procent in het tweede halfjaar.

De drie grootste merken van het bedrijf, Billabong, Element en RVCA, verbreedden hun verbinding met consumenten, met name door social media campagnes. Het aantal volgers van de merken en ambassadeurs groeide met 42 procent naar 36,9 miljoen.

Billabong verwacht dezelfde resultaten in FY2018

Kijkend naar de behaalde resultaten, verwacht Billabong dat resultaten in termen van omzet in boekjaar 2018 ongeveer hetzelfde zullen zijn als in 2017. In het eerste halfjaar zal vooral gefocust worden op retail en activiteiten in Pacifisch Azië, terwijl de markten Amerika en Europa in het tweede halfjaar meer aandacht zullen krijgen. In dat halfjaar verwacht de modeketen ook de meeste omzet te boeken. Het EBITDA komt naar verwachting iets hoger uit in 2018.

Beeld: Billabong Facebook

Billabong