Boete Shoebaloo van 72.000 euro wordt gehandhaafd
bezig met laden...
Het bezwaar van luxe schoenenretailer Shoebaloo tegen een boete van 72.000 euro is door de ACM (Autoriteit Consument en Markt) verworpen. De boete is opgelegd vanwege het onvoldoende verschaffen van informatie voor de consument via de website.
Shoebaloo werd in oktober vorig jaar, samen met vier andere webwinkels een boete opgelegd. In de periode van 10 juni 2015 tot 28 oktober 2015 was op de website van de schoenenwinkel niet duidelijk genoeg te vinden waar de consument recht op had. Het gaat hier specifiek over de retourrechten. In november heeft Shoebaloo bezwaar aangetekend. In december werd ook de informatie op de website verduidelijkt.
In het officiële besluit is te lezen dat Shoebaloo drie redenen aanvoert voor het bezwaar. De ACM is volgens het merk ten onrechte overgegaan tot het opleggen van de boete, de hoogte van de boete is niet goed genoeg gemotiveerd en is niet naar draagkracht van het bedrijf opgesteld. Ook stelt het bedrijf dat de boete betoogt van willekeur omdat de vijf bedrijven die in oktober beboet werden, niet de enige webwinkels zijn die niet goed informeren.
Volgens het ACM is meerdere malen geprobeerd om de schoenenwinkel te waarschuwen waarop geen reactie kwam. Ook blijkt uit het jaarverslag van Shoebaloo dat de draagkracht niet onevenredig is. Wat betreft de keuze om een onderzoek in te stellen naar het beleid van de winkel, stelt het ACM dat dit naar aanleiding is van klachten bij de ConsuWijzer en praktijkonderzoeken van de Consumentenbond.
Marlon Streim, eigenaar van Shoebaloo, zegt tegen FashionUnited: "Wij denken dat ACM een statement wil maken en een voorbeeld van ons maakt. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken en we zullen doorgaan met procederen."
Ook Coolcat en Bever tekenden bezwaar aan vanwege de boetes, respectievelijk 220.000 en 198.000 euro. Deze zaken moeten nog behandeld worden. De boete van Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh zijn wel verlaagd nadat documenten overlegd zijn om de draagkracht aan te duiden. Beide webwinkels ontvingen een boete van 50.000 euro. Kiesdejuistesportbh moet nog een som van 10.000 euro betalen en Hipvoordeheb 5.000 euro.