• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Bol bundelt krachten met Belgische kringloopwinkels om afvalberg van geretourneerde items te verkleinen

Bol bundelt krachten met Belgische kringloopwinkels om afvalberg van geretourneerde items te verkleinen

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Tweedehands kleding. Beeld ter illustratie. Credits: Anastasiya Badun / Pexels

Kringloopwinkels en de e-commerce slaan de handen ineen om de afvalberg te verkleinen. Reloved, een coalitie van Vlaamse kringloopwinkels, is een samenwerking aangegaan met Bol om teruggestuurde items door te verkopen, zo schrijven diverse Belgische media.

Ongeveer drie tiende van de geretourneerde pakketjes voldoen niet meer aan de kwaliteitseisen om voor Bol weer verkocht te worden. Deze items worden al aan leveranciers terugbezorgd, opgekocht door inkopers of gedoneerd. Daar komt nu een nieuw initiatief bij: de items kunnen sinds kort naar de kringloopwinkel worden gebracht.

Bol is naar verluidt de eerste grote retailer die beschadigde items laat herstellen en doorverkopen door kringloopwinkels, schrijven Belgische media. In Nederland zou de e-commerce gigant al samenwerken met kringloopwinkels. “Het idee om ook met ons samen te werken kwam van iemand daar die de altijd maar groeiende stroom spullen niet meer kon aanzien”, deelt Barbara Thomas, business developer van Kringwinkel Reloved, met De Morgen.

Kringloopwinkels kunnen geretourneerde kleding sorteren en verwerken, waarna de winkels de kledingstukken aan kunnen bieden in de tweedehands kledinghoek. Met dit initiatief wil Reloved bedrijven helpen hun afvalberg te verkleinen in een tijd waarin het vernietigen van items (in de toekomst) wordt verboden door Europese wetgeving. Volgens de coalitie zijn de businessmodellen van veel bedrijven namelijk nog niet afgestemd op de komende wetgeving. “De kringloopwinkels hebben die expertise en kunnen daarbij helpen”, aldus Thomas.

Nu Bol zich bij Reloved heeft aangesloten, meldt de coalitie op zoek te zijn naar meer (mode)bedrijven die zich willen aansluiten. De Tijd weet dat modemerken LolaLiza en A.S. Adventure al interesse hebben getoond.

FashionUnited heeft Bol gecontacteerd voor meer informatie.

afvalberg
Bol.com
Kringloop
Tweedehands