• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Brancheorganisatie INretail: “Nog hoger minimumloon nekt ondernemers”

Brancheorganisatie INretail: “Nog hoger minimumloon nekt ondernemers”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Miljoenennota in het Prinsjesdagkoffertje. Credits: Beeld: © Ministerie van Financiën, Martijn Beekman

Loonkosten lopen zo uit de hand dat het verdienvermogen onder talloze ondernemingen wegvalt, aldus INretail directeur Jan Meerman in een reactie op de Algemene Beschouwingen van de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Beschouwingen werd gepleit voor een extra verhoging van het wettelijk minimumloon. INretail vreest voor een nekslag voor ondernemers, vooral in arbeidsintensieve sectoren.

“In de exploitatie gaat het begrote ondernemersinkomen straks op aan de extra loonkosten die alle stijgingen vanaf januari met zich meebrengen. Dat is niet vol te houden, laat staan dat er ruimte is voor investeringen in duurzaamheid. Ondernemingen gaan dan onderuit, werkgelegenheid verdwijnt en winkelstraten en -centra verbleken. Dat alles staat op het spel. Ik hekel politici die willen scoren vanwege de aanstaande verkiezingen en dit soort consequenties niet overdenken,” aldus Meerman.

De directeur benadrukt in het bericht dat werkgevers hun medewerkers zeker een hoger nettoloon gunnen. “Door het grote verschil tussen bruto- en nettolonen te verkleinen wordt een hoger nettoloon ook mogelijk. Dit is makkelijk te realiseren door de WW-premie 2024 op nul te zetten. Die pot telt 35 miljard euro en stroomt over. Ook moet de politiek werken aantrekkelijker maken, dat het meteen het vastgelopen toeslagensysteem op te lossen.”

INRetail
Workinfashion