• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Brand in tassenfabriek New Delhi eist 43 slachtoffers

Brand in tassenfabriek New Delhi eist 43 slachtoffers

Door Nora Veerman

9 dec. 2019

Tijdens een grote brand in een tassenfabriek in New Delhi zijn ten minste 43 fabrieksarbeiders omgekomen. Dat meldt de Indiase overheid aan Reuters. De brand brak zondagochtend uit in de zes verdiepingen tellende fabriek, die in het midden staat van een oude woonwijk. Op het moment dat de brand ontstond was een groot deel van de werknemers in de fabriek aan het slapen. Het vuur sloot hen af van mogelijke vluchtroutes.

In de fabriek werden onder meer schooltassen en handtassen geproduceerd. Doordat veel van de materialen opgeslagen stonden in de fabriek, kon de brand zich snel verspreiden, zo berichtten lokale media aan Reuters. Reuters meldt dat de brand in de handtassenfabriek mogelijk werd veroorzaakt door kortsluiting.

Door de smalle wegen van de wijk was de fabriek moeilijk bereikbaar voor de brandweer. Deze wist de brand met behulp van zeker vijfentwintig brandweerwagens na enkele uren te blussen. Ten minste vijftig mensen konden nog uit het gebouw worden gered, zei Atul Garg, lid van de lokale brandweer, tegen Reuters.

De fabriek staat in de wijk Karol Bagh, gekenmerkt door hoge panden en nauwe straatjes waarboven een wirwar van elektriciteitskabels hangt. New Delhi in het algemeen, en Karol Bagh in het bijzonder, zijn berucht om de relatief onbestendige infrastructuur en gebrekkige veiligheidsregulering. In de wijk breken vaker grote branden uit: afgelopen februari nog werden er zeventien mensen slachtoffer van een brand in een illegale keuken op een dakterras.

Fabrieken in grote Indiase steden bevinden zich vaker in dit soort wijken omdat de grondprijzen er relatief laag zijn. Ook arbeid is er goedkoop: volgens Reuters verdienden werknemers van de handtassenfabriek gemiddeld twee dollar (omgerekend 1,81 euro) per dag. De werknemers slapen soms op hun werkplek om geld te kunnen besparen.

De Indiase overheid heeft aangekondigd de brand te zullen onderzoeken en actie te ondernemen tegen hen die er verantwoordelijk voor zijn.

Brand
India
kledingfabriek
New Delhi