• Home
  • Nieuws
  • Business
  • C&A blijft marktleider in biokatoen

C&A blijft marktleider in biokatoen

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

C&A mag zich wederom ’s werelds grootste afnemer van gecertificeerd biokatoen noemen. Volgens het 2017 Preferred Fibers and Materials Benchmark Rapport van Textile Exchange is 33 procent van de katoenartikelen die C&A in 2016 verkocht, gemaakt van gecertificeerd biokatoen. Dat maakt C&A de grootste biokatoengebruiker wat volume betreft.

Textile Exchange, de non-profit organisatie ten behoeve van het integreren van duurzame materialen en productieprocessen voor bedrijven, schat dat C&A via de aankoop van gecertificeerd biokatoen 136,8 miljard liter water bespaarde, het gebruik van 125.976 kilo pesticiden voorkwam, de bodem van meer dan 139.973 hectare landbouwgrond verbeterde en de emissie van 58,6 miljoen kilo CO2-equivalent voorkwam.

Textile Exchange vergelijkt voor het rapport het duurzaamheidsbeleid van 94 bedrijven, waaronder de meest vooraanstaande moderetailers ter wereld. Jeffrey Hogue, Chief Sustainability Officer van C&A is trots dat C&A wederom de grootste afnemer is: “Het toont aan dat onze strategie inzake duurzame materialen echt een verschil maakt. Als belangrijke afnemer van landbouwmaterialen als katoen zijn we vastbesloten om bij te dragen tot betere resultaten voor boeren, gemeenschappen en bossen.”

Meer dan tien jaar geleden introduceerde C&A de eerste biokatoenproducten in zijn collectie. In 2016 was 33 procent van het katoen bij C&A gecertificeerd naar externe standaarden zoals de Organic Content Standard (OCS) of de Global Organic Textile Standard (GOTS). 20 procent van het aangekochte katoen gecertificeerd door het Better Cotton Initiative (BCI).

In vergelijking met traditioneel katoen heeft biokatoen een veel beperktere impact op het milieu. Biokatoen wordt zonder pesticiden, synthetische meststoffen of genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) geteeld, heeft tot 91 procent minder water nodig en vermindert het aardopwarmingsvermogen met 46 procent. C&A heeft de ambitie om in de toekomst af te stappen van het huidige ‘take, make, waste’-model’ en wil van circulaire mode de nieuwe norm maken.

Foto credit: C&A

biokatoen
C&A