CBS: Nederlandse consumptie blijft achter bij economische groei
bezig met laden...
De afgelopen tien jaar, tussen 2008 en 2018, is de consumptie van Nederlandse huishoudens achtergebleven bij de economische groei. Dit meldt het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers die het door de jaren heen heeft verzameld.
Terwijl het bruto binnenlands product met 9,3 toenam tussen 2008 en 2018, steeg de consumptie door huishoudens maar met 4,1 procent, zo meldt het onderzoeksbureau. De percentages zijn gebaseerd op volume. Mensen deden in de tien jaar hogere aflossingen van hun hypotheek en diverse prijsontwikkelingen hadden effect op de consumptie.
“Het achterblijven van de consumptie bij de economische groei komt dus voor bijna een derde door sterkere prijsstijgingen van consumptie. De consumentenprijzen stegen harder dan de gemiddelde prijzen in de economie met als gevolg dat consumenten niet meer gingen consumeren. Wel stegen de inkomens de afgelopen tien jaar met 21 procent. Dit werd veroorzaakt doordat meer mensen gingen werken, niet door loonsverhogingen.