• Home
  • Nieuws
  • Business
  • CBS: Stormachtige ontwikkeling webverkopen

CBS: Stormachtige ontwikkeling webverkopen

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Pure webwinkels hebben in de eerste elf maanden van 2015 bijna 17 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2014. Multi-channel retailers noteren in dezelfde periode zelfs een omzetstijging van 25 procent. Deze omzetgroei steekt sterk af bij die van de totale detailhandel: bijna 1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een kwart van de webwinkels is gespecialiseerd in de verkoop van kleding. Mode is daarmee koploper in deze sector. De meeste webwinkels zijn gehuisvest in Zuid- en Noord-Holland: elk ruim 5,5 duizend, 38 procent van het totaal. Noord-Brabant neemt met 4,5 duizend webwinkels (15 procent) de derde plek in. De minste webwinkels zijn te vinden in Zeeland (1,5 procent) en Drenthe (2,9 procent).

Het aantal webwinkels neemt ook sterk toe, terwijl het aantal fysieke winkels juist daalt. In de periode 2007-2015 is het aantal webwinkels verzesvoudigd; van ruim 5 duizend begin 2007 naar bijna 30 duizend begin 2015. Een tegengestelde ontwikkeling deed zich voor bij fysieke winkels Vooral in de non-foodsector (kleding, schoeisel, elektronica enz.) moesten veel winkels de deuren sluiten. In de non-foodsector waren in 2010 nog ruim 80 duizend winkels, in 2015 zijn er nog bijna 74 duizend over (-8,2 procent).

CBS
webwinkelen