• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Charles Vögele trekt zich terug uit België

Charles Vögele trekt zich terug uit België

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Kledingketen Charles Vögele vertrekt uit België. Dat heeft de Raad van bestuur van Charles Vögele bekendgemaakt in een persbericht. Volgens het bedrijf heeft de turnaround niet voldoende vruchten afgeworpen.

Max E. Katz, voorzitter van de Raad van Bestuur van Charles Vögele Holding AG, laat in een statement weten: “Ondanks intensieve turnaround inspanningen en de operationele gang van zaken heeft België nooit een positief bedrijfsresultaat behaald. Daarbij zijn er moeilijke economische omstandigheden, is er een grote complexiteit van de Belgische markt en een negatief consumentenvertrouwen.” Daarnaast heeft de Charles Vögele Group het moeilijk op alle markten, waardoor het bedrijf er nu voor kiest om de markt in België niet te herstructureren, laat de modeketen weten.

Het bedrijf was sinds 1999 actief op de Belgische markt. De modeketen heeft 41 vestigingen in België, waar 210 mensen werkzaam zijn. Hoe de toekomst er voor de medewerkers uit ziet, is nog onzeker. Inmiddels is de procedure-Renault gestart, wat betekent dat de directie en de vakbonden de komende dagen gaan onderhandelen over de intentie tot sluiting. Er is geen deadline verbonden aan de onderhandelingen en de daadwerkelijke sluiting van winkels.

Charles Vögele: turnaround België gaf te weinig resultaat

Het intensieve turnaround programma dat de operationele resultaten moesten verbeteren startte in 2011. Het winkelportfolio werd gestroomlijnd, daarnaast werd het managementteam gewijzigd en werd er geïnvesteerd in de naamsbekendheid. Volgens het modebedrijf leidde dat wel tot ‘aanzienlijke financiële verbeteringen, maar was het niet voldoende om winst te behalen’.

Het gaat al tijden slecht met het Zwitserse bedrijf. In de afgelopen jaren boekte het bedrijf nog wel vooruitgang en realiseerde het in 2014 nog een turnaround, maar de modeketen geeft toe dat het veel last heeft van de ‘moeilijke marktomstandigheden’ en ‘moeilijke econonische omstandigheden’. De netto-omzet daalde met 11 procent tot 803 miljoen Zwitserse frank (730 miljoen euro). Charles Vögele stelde al dat 2016 opnieuw een uitdagend jaar zal worden. Met het aanhoudende lage niveau van verkoop en de voortdurende shake-out in de kledingindustrie zijn structurele kostbesparingen onvermijdelijk.

Begin mei ging het gerucht dat de het Zwitserse Charles Vögele zou in gesprek zijn met het Duitse Adler voor een fusie of een overname. Dat zouden twee bronnen tegen de Zwitserse krant 'Schweiz am Sonntag' hebben gezegd. Charles Vögele wilde niet reageren op de berichtgeving. Een woordvoerder van Adler zei desgevraagd in de krant dat een overname van Vögele ‘op dat moment’ niet aan de orde was, waarmee de geruchtenstroom niet de wereld werd uitgeholpen.

Charles Vögele heeft een jaaromzet van 803 miljoen Zwitserse frank (730 miljoen euro) en heeft 161 winkels in Zwitserland en nog zo'n 600 verkooppunten in Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Slovenië en Hongarije.

Beeld: Charles Vögele, Facebook Chales Vögele Belgium

Charles Vogele