• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Consumentenvertrouwen stijgt in juni

Consumentenvertrouwen stijgt in juni

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het consumentenvertrouwen is in juni gestegen ten opzichte van mei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Halverwege juni kwam het consumentenvertrouwen uit op -27, tegenover -31 een maand eerder.

De houding van consumenten tegen opzichte van het economisch klimaat blijft onveranderd: de deelindicator staat in juni nog altijd op -52. Wel is de koopbereidheid van consumenten gestegen, van -17 naar -11. Consumenten zijn iets positiever over hun financiële situatie van de afgelopen twaalf maanden. Ze hebben ook meer vertrouwen in hun financiële situatie in het komende jaar; die deelindicator verschoof van -17 naar -10. Ook zien consumenten de huidige tijd als een gunstiger moment om grote aankopen te doen. Waar die deelindicator halverwege mei nog op -39 stond, staat deze in juni op -29.

Het consumentenvertrouwen ligt met een stand van -27 vooralsnog ver onder het gemiddelde van -5 over de afgelopen twintig jaar. Het hoogtepunt werd bereikt in januari 2000, toen was de stand van het consumentenvertrouwen 36. Het dieptepunt was een stand van -41, in maart 2013.

CBS
Centraal Bureau voor de Statistiek
Consumentenvertrouwen