• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Coolcat en America Today sluiten boekjaar 2015 af in de min

Coolcat en America Today sluiten boekjaar 2015 af in de min

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Business

Het financiële jaar 2015 was voor de Nederlandse moderetailer Coolcat niet erg gunstig. De keten sloot het boekjaar af met een bedrag van 11,3 miljoen euro in het rood en zag de omzet bovendien met bijna 11 procent teruglopen, waardoor één van de bankconvenanten is gebroken. Ook zusterbedrijf America Today sloot 2015 af met een flink bedrag in de min. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag, schrijft Retailwatching.

Coolcat eindigde het boekjaar met een omzet van 138,7 miljoen euro, een daling van bijna 11 procent ten opzichte van de 155,4 miljoen euro omzet in 2014. Hoewel de omzet terugliep in alle markten, had de modeketen het met name zwaar in Nederland, waar de omzet terugliep van 105,9 miljoen euro naar 97,8 miljoen euro. In België daalde de omzet van 23,8 miljoen euro naar 20,3 miljoen euro en in Frankrijk liep deze terug van 10,2 miljoen euro naar 8,2 miljoen euro. In Luxemburg werd de retailer het minst hard getroffen. Daar daalde de omzet van 3,1 miljoen euro naar 2,6 miljoen euro.

Coolcat en America Today schrijven rode cijfers in 2015

Als gevolg van de omzetdaling en de tegelijkertijd oplopende uitgaven, liep het operationeel resultaat van Coolcat terug van 2,9 miljoen euro naar 1,6 miljoen euro in de min. Ook zusterformule America Today sloot 2015 af in het rood, met een bedrag van vierduizend euro, ten opzichte van een winst van 2,1 miljoen euro in het jaar ervoor. De omzet van het modebedrijf liep echter iets op van 55,1 miljoen euro naar 55,8 miljoen euro, te danken aan de groei van e-commerce verkopen. Het operationeel resultaat daalde van 2,8 miljoen euro naar 520.000 euro in de min.

Doordat Coolcat het afgelopen fiscale jaar ondermaats presteerde, is één van de twee bankconvenanten geschonden. Om de financiering van de bank overeind te houden, deed oprichter en aandeelhouder Roland Kahn medio vorig jaar al een kapitaalinjectie van 10 miljoen euro, laat CEO Lilian Vos weten tegenover Retailwatching. De huidige bankovereenkomst, die volgens Vos goed is voor 20 miljoen euro werkkapitaal, loopt in september van dit jaar af. Om dat akkoord te behouden, zijn ook garanties afgegeven waar de bank een beroep kan doen in het geval van faillissement. “Daarmee is 2015 afgedaan, was er gewoon financiering voor 2016 en wordt er in september 2017 opnieuw gesproken over contractverlenging”, aldus Vos.

Coolcat-directie: “Ingezette herstel continueert in 2017”

Naast de kapitaalinjectie van Kahn, zijn vorig jaar al meerdere maatregelen genomen om de financiële positie van Coolcat te herstellen. Zo is er bezuinigd op personeels- en huurkosten en is de focus op beter voorraadbeheer en meer ervaren personeel gelegd. De keten geeft verder aan verliesgevende winkels voortaan aan het einde van het huurcontract dicht te doen. In sommige gevallen wordt om korting bij doorlopende contracten gevraagd. “In de huidige tijd is het heel normaal dat langlopende contracten getoetst worden aan de markt. Coolcat is hierin geen uitzondering. Het getuigt in mijn ogen ook van goed koopmanschap,” zegt Vos.

Behalve het terugbrengen van het winkelbestand, is het verkleinen van de bezetting in de winkels een redmiddel om de financiële situatie om te draaien. Ook is financiële steun van zusterbedrijven America Today, MS Mode en Sapph van Kahn een mogelijkheid.

De Coolcat-directie gelooft dat er voor dit jaar nog voldoende liquiditeit is om de plannen die voor een duurzame winstgevendheid moeten zorgen, uit te voeren. “We gaan er vanuit dat het ingezette herstel van de laatste periode sterker gecontinueerd wordt in 2017, hetgeen ook de volle overtuiging is van de aandeelhouder,” aldus Vos tegen het magazine.

Beeld: Coolcat Facebook, America Today Facebook

America Today
CoolCat