• Home
  • Nieuws
  • Business
  • De stijgende populariteit van crowdfunding: “De aandacht van investeerders is goud waard”

De stijgende populariteit van crowdfunding: “De aandacht van investeerders is goud waard”

Door Christin Ho

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Crowdfunding kent de laatste jaren een bliksemsnelle groei. Virtueel met de geldpot rondgaan vanuit één plek maakt het mogelijk om op korte tijd geld bijeen te sprokkelen, marktpotentieel af te toetsen en ambassadeurs voor zich te winnen.

In 2016 werd in België 29,9 miljoen euro via crowdfunding opgehaald en voor ongeveer 1.200 projecten geld uitgekeerd, volgens cijfers van Douw&Koren. Een enorme stijging van 19,7 miljoen euro of 194 procent ten opzichte van 2015. In Nederland is het fenomeen al langer bekend, dat verklaart de groei van ‘slechts’ 33 procent van de laatste twee jaar.

Op crowdfundingplatformen is de aandacht van investeerders goud waard. Maar hoe win je hun aandacht? FashionUnited woonde de workshop Crowdfunding Mode &Design bij van Flanders DC in Antwerpen en verzamelde waardevolle tips bij ondernemers die het klappen van de zweep kennen.

1. ‘Maak vooraf een financieel plan op’

De Antwerpse productontwikkelaars Nicolas Faes en Jeroen Depuydt hebben in oktober 2016 Jakhals horloges gelanceerd via Kickstarter. Voor hun campagne hebben ze 126 procent funding binnengehaald: “Ons doelbedrag van 25.000 euro was vooraf goed afgewogen, rekening houdend met verschillende factoren. Om misverstanden te vermijden: het behaalde bedrag kwam niet integraal op ons bankrekening terecht. Kickstarter en de betalingsproviders vragen een fee voor hun service, afgerond was dit zo’n 8 procent van het totale bedrag. Daarnaast moesten we ook rekening houden met een BTW-betaling van 21 procent omdat reward based crowdfunding volgens de Belgische wet wordt beschouwd als online verkoop. Samengevat waren we dus al 30 procent van het opgehaalde bedrag kwijt aan derden vooraleer we aan de productie konden beginnen. Onze productiekosten lagen trouwens ook hoger dan de goedkopere horlogemerken met lagere doelbedragen rond 10.000 tot 15.000 euro omdat we werken met hoogstaande materialen. In ons financieel plan hadden we vooraf dus goed uitgedokterd dat we bovenop onze eigen inbreng nog minstens 25.000 euro nodig hadden om onze productie waar te maken."

In ons financieel plan hadden we dus vooraf goed uitgedokterd dat we bovenop onze eigen inbreng nog minstens 25.000 euro nodig hadden om onze productie waar te maken,"

Nicolas Faes en Jeroen Depuydt van Jakhals

2. ‘Kies voor een lokaal platform dat in jou gelooft’

De Brusselaar Tony Degli wil met Tony Bland lingerie creëren voor vrouwen met een maatje meer. ‘Sublimer l’interieur de la femme’ wordt ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in België. Degli heeft gekozen voor het minder gekende Brusselse platform Growfunding om op te zoek te gaan financiering. “Omdat ik vooraf en nog steeds goed word begeleid en geïnformeerd door Growfunding, heb ik gekozen voor een kleinere speler op de markt. Samen met het platform heb ik een expositie georganiseerd om mensen te motiveren mijn campagne te financieren. Als ik binnen twee weken het geld heb binnengehaald voor mijn collectie, ga ik samen met Growfunding een defilé organiseren waarbij elke ‘growfunder’ wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de show.”

3. ‘Je bent eigenlijk je persoonlijke PR-bureau’

De Nederlandse ontwerper Jef Montes met zijn collectie Tormenta zijn debuut maken op de Parijse modeweek eind september. Via het creatieve platform Voordekunst zoekt Montes funders voor zijn eerste modeshow. “De eerste week licht je je eigen netwerk in over je crowdfunding. Daarnaast plaats je dagelijks berichten op sociale media om ook andere mensen op de hoogte te houden van je campagne. In de tweede week moet je mensen persoonlijk gaan benaderen. Dit is volgens mij het meeste werk, vooral als je honderden contacten hebt. Je moet er dus echt wel veel moeite in steken, maar het voordeel is wel dat je er veel voor terug krijgt. Eens je reactie binnenkrijgt, werkt dit als een sneeuwbaleffect en volgen er vlug nieuwe reacties. Mensen reageren positief en denken graag met je mee. Je bent eigenlijk je persoonlijke PR-bureau. Je legt contacten, onderhoudt contacten en breidt je netwerk steeds meer uit. Je spreekt mensen aan via mail en sociale media. Diezelfde mensen kom je ook weer tegen bij exposities, presentaties en andere evenementen, waardoor het gemakkelijker wordt om gesprekken aan te gaan.”

4. ‘Schakel je community in’

Met Pure By Luce heeft de Antwerpse Loes Vandekerckhove haar eerste duurzame sportcollectie kunnen produceren met een campagne op Ulule. Ze haalde maar liefst 146 procent funding binnen in april 2017. “Voor de lancering op het platform heb ik een besloten Facebookpagina aangemaakt voor vrienden, familie en andere mensen die nauw betrokken waren bij de uitwerking van mijn collectie. Ik gaf continu updates van mijn vooruitgang, vroeg feedback en maakte mijn persoonlijk netwerk warm voor de lancering van mijn crowdfunding. Zonder dat zij het beseften werden zij de eerste ambassadeurs van Pure By Luce,” vertelt Vandekerckhove tijdens de Flanders DC workshop. “Voor de campagnevideo deed ik beroep op mijn netwerk. Eén van de modellen en de make-up artieste zijn vriendinnen van mij en het campagnefilmpje werd ineengezet door een vriend van mijn broer. Mijn kick-off event vond plaats in mijn thuisstad Tielt. Een goede zet, omdat ik er persoonlijk bij betrokken was, prototypes kon laten zien en voelen en het publiek zo overtuigde van mijn verhaal. Op de lanceringsdag van mijn crowdfunding campagne heb ik met een Thunderclap mijn vrienden en familie ingeschakeld om op hetzelfde moment een bericht uit te sturen op Facebook met een persoonlijk tekstje over mijn campagne. Dat was een enorm succes. Ik heb ook affiches opgehangen, flyers gelegd in een duurzame winkel en geadverteerd op Facebook. Maar achteraf heb ik gemerkt dat dit een grote flop was, omdat ik via die wegen niemand persoonlijk benaderde. Ook na je campagne is het belangrijk om contact te onderhouden met je funders. Ze zijn de nieuwe ambassadeurs van je merk en blijven geloven in je verhaal zolang je het persoonlijk aanpakt, door bijvoorbeeld bedankingskaartjes te schrijven,” aldus Vandekerckhove.

Ook na je campagne is het belangrijk om contact te onderhouden met je funders. Ze zijn de nieuwe ambassadeurs van je merk en blijven geloven in je verhaal zolang je het persoonlijk aanpakt, door bijvoorbeeld bedankingskaartjes te schrijven,”

Loes Vandekerckhove van Pure By Luce

5. ‘Crowdfunding helpt om je project te vervolledigen’

Stéphanie Fellen van het duurzame kledinglabel Made & More had vooraf al privé-investeerders overtuigd van haar idee. Om het resterende bedrag te verzamelen, ging ze in 2015 op zoek naar publieke investeerders. “We waren op zoek naar funding om te kunnen groeien, personeel aan te nemen en de collecties te kunnen produceren. MyMicroInvest gaat op een andere manier te werk dan de meeste crowdfundingplatformen, funders kopen een aandeel aan in plaats van een product. Mijn campagne werd 137 procent gefinancieerd, 30 procent van het totaalbedrag dat ik nodig had voor mijn kledinglabel. Een goede zet, want zo kon ik aan mijn privé-investeerders tonen dat mijn project veel bijval kende bij het grote publiek.”

Beeld: Jakhals, Tony Bland, Jef Montes (en screenshot Jef Montes crowdfunding), Pure by Luce, Made & More

Crowdfunding
Growfunding
Jakhals
Jef Montes
Kickstarter
Loes Vandekerckhove
Made & More
Mymicroinvest
Pure by Luce
Tony Bland
Ulele
Voordekunst