Voor het eerst sinds 2008 zijn de detailhandelsverkopen weer gegroeid. In vergelijking met de cijfers in 2013 is het volume met 1 procent gegroeid. De prijzen in winkels waren wel lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.

De omzet nam met 0,5 procent toe, nadat er de afgelopen twee jaar een daling werd gezien. Vooral de omzetstijging in het vierde kwartaal droeg hier aan bijl met name in december steeg de omzetstijging met 3 procent. De totale omzet kwam op ongeveer hetzelfde niveau uit als vorig jaar.

De bovenkledingwinkels, textielsupermarkten en winkels in huishoudelijke artikelen verloren nog wel omzet, maar de daling was niet zo groot als in de voorgaande jaren. De grootste groei werd gezien bij winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfzaken en drogisterijen. Ook winkels in wooninrichtingartikelen deden het goed; door een groter volume en oplevering in het tweede half jaar was de omzet bijna net zo hoog als een jaar eerder. Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden een omzetstijging van bijna 10 procent in 2013. In december was de omzet zelfs 15 procent hoger.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen nam na een krimp van drie jaar ook weer toe, met 1,3 procent. Vooral bij supermarkten nam de omzet toe; bij speciaalzaken bleef de omzet nagenoeg gelijk.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN