• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Detailhandel Nederland ongerust over groei niet-Europese e-tailers

Detailhandel Nederland ongerust over groei niet-Europese e-tailers

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland is bezorgd over de grote groei van niet-Europese webwinkels in Nederland. Zulke e-tailers, waaronder het Chinese AliExpress, zouden zorgen voor ongelijke concurrentie voor Europese detaillisten, zo schrijft de organisatie in een persbericht.

“Dankzij digitalisering kunnen consumenten nu overal ter wereld winkelen. Dit biedt geweldige kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren,” aldus Margriet Keijzer, senior adviseur Europese Zaken bij Detailhandel Nederland, in het persbericht.

Daarnaast wijst de organisatie op een recent uitgevoerd onderzoek door een Deense consumentenorganisatie. Daaruit bleek bij een testaankoop van 29 stuks speelgoed dat ruim 30 procent daarvan was gemaakt met verboden chemicaliën.

Detailhandel Nederland pleit nu, samen met Thuiswinkel.org, voor verandering vanuit de Europese Unie. Zo stelt de organisatie dat de Europese Unie en de Nederlandse overheid onderzoek zouden moeten doen naar de omvang van import van de eerdergenoemde e-tailers en wat voor invloed zij hebben op Europese consumenten. Daarbij gaat het om “economische, juridische, fiscale en milieueffecten”.

AliExpress
Detailhandel Nederland
E-commerce
Thuiswinkel