Detailhandel Nederland verwacht dit jaar circa 600 miljoen extra Sinterklaas omzet, een groei van ruim 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

"Het consumentenvertrouwen is hoog, de werkgelegenheid stijgt en mensen hebben perspectief waardoor het geld rolt. Na het succes van Black Friday kan Sinterklaas natuurlijk niet achterblijven," stelt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland in een persbericht. Naar schatting werden 87 miljoen transacties gedaan van Black Friday tot en met Cyber Monday.

Het Sinterklaasfeest is voor winkeliers nog altijd een van de belangrijkste feestdagen van het jaar. 5 december valt dit jaar op een dinsdag. Volgens Detailhandel Nederland zijn zondag 3 december de meeste winkels open.

Bureau RMC, dat het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten telt, liet eerder weten in te schatten dat nu Sinterklaas midden in de week valt, er ook nog gezinnen zijn die 'het heerlijke avondje pas in het weekend van 9 en 10 december zullen vieren'. "De last-minute-shoppers kunnen er nog wel eens voor gaan zorgen dat zaterdag 9 december ook een drukke dag in de winkelstraten gaat worden. Maar onze voorspelling is dat deze dag niet de drukte van een week eerder, 2 december, gaat overstijgen," aldus directeur Huib Lubbers.

Lees meer: Wat wordt de drukste winkeldag in 2017?