• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Doorstart V&D is mislukt

Doorstart V&D is mislukt

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

De doorstart van warenhuis V&D is mislukt. De overnamegesprekken met retail-ondernemer Roland Kahn van Cool Investments zijn afgebroken. Dat hebben de curatoren dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De curatoren van V&D en La Place laten weten dat ‘het betrokkenen tot hun spijt niet is gelukt’ om tot een doorstart te komen voor de V&D-warenhuizen. “Het is helaas niet mogelijk gebleken om de ‘puzzel’ tussen potentiële kopers, verhuurders en financiers op te lossen.”

De komende weken zal een beperkte groep V&D-medewerkers onder leiding van de curatoren de boedel afwikkelen, laat V&D weten. De beoogde doorstart van V&D Group beperkt zich door het mislukken van de onderhandelingen tot de verkoop van de externe La Place-vestigingen aan Jumbo.

Het doek valt definitief voor V&D

Cool Investment laat in een reactie weten: “Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D in een nieuwe lifestyle formule. We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op 1 lijn te krijgen.”

Cool Investments bedankt alle betrokkenen voor hun steun en vertrouwen. “We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerk(st)ers van V&D.” Ook de curatoren danken ‘alle medewerkers voor hun inzet gedurende de afgelopen periode, alsmede aan alle partijen die zich maximaal hebben ingezet om een doorstart tot stand te brengen’.

CEO John van der Ent laat in een brief aan de medewerkers van V&D weten: “Het is zojuist helaas duidelijk geworden dat een doorstart niet mogelijk is. Een enorme domper voor ons allemaal!” Hij laat weten dat veel partijen, waaronder ook het Ministerie van Economische Zaken en de belastingdienst ‘alles aan gedaan om het tij nog te keren’. Hij bedankt de medewerkers voor ‘hun tomeloze inzet’. Hij schrijft dat er met de duidelijkheid over V&D een moment aanbreekt om naar de nieuwe toekomst en uitdaging buiten V&D en La Place te kijken. "Een onzekere periode welke jullie moeten gebruiken om nieuw kansen te vinden en hiermee wens ik een ieder heel veel sterkte, succes en wijsheid. Nederland is een klein maar prachtig land, dus zullen velen elkaar weer tegenkomen."

Vakbond FNV Handel is zwaar teleurgesteld over de mislukte onderhandelingen. "Wat een dramatisch slotakkoord voor de 5000 V&D-medewerkers en de 3000 medewerkers van La Place,” zegt bestuurder Niels Suijker in een reactie. “Tot op het laatste moment hoopten de werknemers op een doorstart met Roland Kahn.” FNV wijst erop dat de noodzaak om werk te vinden groot is, maar het aanbod is klein. Suijker: "Het V&D-personeel verliest op alle fronten. Natuurlijk zullen we onze leden bijstaan waar mogelijk, maar we kunnen helaas geen banen voor ze creëren.” De vakbond laat weten de volgende week bijeenkomsten te organiseren in het land voor werknemers die als gevolg van een faillissement hun baan (dreigen te) verliezen.

“Roland Kahn zag V&D-doorstart mislukken door financiering”

Het ‘Kahn-plan’ zou mede mislukt zijn omdat de Coolcat-eigenaar en zijn huisbank ING het niet eens werden over de financiering. Dat melden ingewijden aan NRC. ING zou Kahn gevraagd hebben om zelf 110 miljoen euro eigen geld in te brengen, terwijl Kahn zelf aan tientallen miljoenen euro’s minder dacht.

Verder moest Kahn eruit komen met de verhuurders en de curatoren. Voor zijn ‘V&D nieuw’-plan had hij geld nodig van ING. Met medewerking van het oude management van V&D wilde hij een moderne warenhuisketen opzetten, met veel ruimte voor mode en eten. Daarvoor wilde hij geld lenen van de bank, maar hij moest zelf ook geld inleggen van ING: 110 miljoen euro. De bank wilde het risico namelijk in alleen dragen. Het geld zou gebruikt worden om de panden opnieuw in te richten en te verbouwen. Maar Kahn zou 110 miljoen euro teveel vinden, zeggen ingewijden. De Coolcat-eigenaar heeft volgens de Quote500 een geschat vermogen van 250 miljoen euro, en zou tientallen miljoenen euro’s minder willen inleggen dan ING had gevraagd.

Jumbo gaat verder met externe vestigingen La Place

Jumbo betreurt ten zeerste dat het niet is gelukt om een doorstart van de V&D warenhuizen te realiseren. “Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retailicoon,” laat het supermarktbedrijf weten. Door het klappen van de onderhandelingen en de mislukte doorstart kunnen alleen de externe vestigingen van La Place een doorstart maken. “De La Place vestigingen in de voormalige V&D warenhuizen kunnen op dit moment niet worden voortgezet. Vanzelfsprekend zullen we kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze La Place vestigingen,” aldus Jumbo Group.

Waar zitten alle vestigingen van V&D? Bekijk het hier:

Onze lezers voorspelden het al in de poll 'Wie gaat er in zee met V&D' : de meerderheid stemde op 'Er komt geen doorstart'.

Morgen publiceert FashionUnited.nl een V&D-tijdlijn. Alle gebeurtenissen in chronologische volgorde: van 1887 tot nu toe.


V&D