Drie tips voor modeondernemers van Annic van Wonderen

Toen Annic van Wonderen begin twintig was, wist ze al dat ze onafhankelijk wilde zijn. Ze opende een eigen nagelstudio, daarna werd ze freelance stylist. Op haar zesentwintigste, vijf jaar geleden, besloot ze de website Ilovefashionnews.nl op te zetten: een website met modenieuwtjes en musthave kledingstukken voor consumenten. Mode vindt Van Wonderen leuk, maar ondernemen is ècht haar passie. Om andere ondernemers te helpen, geeft ze masterclasses. En ze schreef – in tien weken tijd - het boek 'You think big, you get big'. Speciaal voor FashionUnited.nl heeft ze drie tips voor modeondernemers.

1. Jonge ontwerpers met een eigen label
"Tegen startende ondernemers zeg ik altijd: ga een mooie samenwerking aan. Bijvoorbeeld met een bekende Nederlander of een bedrijf. En probeer dan ook te denken vanuit de ander. Dus als je contact zoekt, zeg dan niet alleen wat zij voor jou kunnen doen, maar ook wat jij voor hen kunt betekenen. Zelf krijg ik heel vaak de vraag of ik een samenwerking wil aangaan en ik vraag altijd: 'Whats in it for me?.

Toen ik net begon met Ilovefashionnews had ik ook een leuke actie. Ik bestelde een paar honderd hartjes op internet en kocht meters elastiek op de Albert Cuypmarkt. Daar maakte ik heartbracelets van, die ik bevestigde aan een flyer over Ilovefashionnews. Ik stopte het vervolgens in goodiebags tijdens de Amsterdam Fashion Week. Bij de shows vroeg ik ook aan bekende Nederlanders of ze met mijn armbandje op de foto wilden. Van ieder verkocht exemplaar doneerde ik 1 euro aan de Hartstichting. Uiteindelijk had ik er tienduizenden verkocht. De blaren stonden op mijn handen. En iedereen wilde weten wie er achter Ilovefashionnews zat."

Drie tips voor modeondernemers van Annic van Wonderen

2. Winkeliers die worstelen met consumenten die de hand op de knip houden
"Als ik aan mensen met een winkel vraag: 'Wie is je beste verkoper?', dan hoor ik vaak dat ze dat niet weten. Retailers zien hun personeel vaak als adviseurs voor klanten, ze geven consumenten tips over leuke setjes. Maar een verkoper moet ook verkopen. Verkopers zijn de mensen die het geld binnen halen, dat moet je niet onderschatten. Als je een winkel hebt kun je in je kassasysteem eenvoudig bijhouden hoeveel iedere medewerker verkoopt."

Deel je dag, week en maandomzet met je personeel. Zorg ook dat het ergens hangt in de personeelsruimte waar alle medewerkers het kunnen zien. Zo werkt het als een motivatie. Voor medewerkers is het bovendien prettig om een doel te hebben, om ergens naar toe te werken. Dus targets stellen is een goed idee. Als je medewerkers beloont met extra salaris als ze meer verkopen, zullen ze harder gaan werken.”

3. Online moderetailers
"Social media zijn super belangrijk. Daarmee kun je consumenten opzoeken en lekker maken. Mensen met een webshop posten vaak alleen berichtjes als 'koop nu dit', maar dat willen consumenten helemaal niet zien. Probeer originele dingen te plaaten. Geef bijvoorbeeld modetips, inspiratie of reageer op de actualiteit. Als je iets plaatst wat consumenten echt interessant vinden gaan ze het delen of liken.

En denk verder dan alleen Twitter en Facebook. Instagram is nu heel populair en als je daar genoeg hashtags gebruikt, kun je veel mensen naar de webshop trekken. Maak bijvoorbeeld een foto van een medewerker met een rode jurk aan en plaats dat op Instagram. Consumenten die zoeken op de hashtag 'reddress' zien dan de foto.”

Video: Van Wonderen had ook een eigen real life soap, De Wondere Wereld van Annic.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN