• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Esprit draait meer verlies, maar CEO is positief over toekomst

Esprit draait meer verlies, maar CEO is positief over toekomst

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

"We hebben een geweldig plan. We zitten nu middenin een gedurfd veranderingsproces om Esprit terug op de rit te krijgen en zo blijvende groei en winstgevendheid te realiseren. Er wordt hard aan getrokken door alle teams, maar het zal nog even duren voordat de herpositionering van het merk zichtbaar wordt in de producten en het duurt dus ook nog even voordat we klanten gaan terugwinnen." Esprit CEO Anders Kristiansen toont zich strijdbaar en optimistisch bij de presentatie van de halfjaarresultaten vandaag in Hongkong.

Esprit heeft in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar 2018/2019 de omzet met 14,4 procent zien teruglopen naar 6,7 miljard Hongkong dollar (751 miljoen euro) tegen 8 miljard vorig jaar. Esprit wijt de gedaalde omzet aan de sluiting van een aantal onrendabele verkooppunten en winkels, maar ook aan gedaalde verkopen en traffic als gevolg van minder aansprekende collecties. De forse investeringen om het productaanbod te verbeteren hebben ook de winstmarge aangetast. Deze is met 1,6 procent gedaald naar 51,3 procent.

Espit focust op kleinere collecties en verbetering van kwaliteit en fit

Esprit heeft de operationele kosten flink teruggebracht naar 3,8 miljard Hongkong dollar, een daling van ruim 11 procent. Het bedrijf heeft op alle vlakken besparingen doorgevoerd: personeel, logistiek, marketing, huisvesting en reclame. Zo heeft Esprit in de eerste helft van het boekjaar al 91 winkels gesloten en is het bedrijf 'on track' om het personeelsbestand met 35 a 40 procent te reduceren. In juni 2019 verhuist het kantoor in Hongkong naar een kleiner pand.

In het halfjaarrapport wordt verder gemeld dat het kantoor van Esprit in Amsterdam gaat verhuizen en dat de groothandelstak hier wordt gereorganiseerd. FashionUnited heeft contact opgenomen met Esprit voor meer informatie en de gevolgen van deze stap. Esprit startte de bouw van het huidige hoofdkantoor annex showroom in 2009. Het pand telt drie verdiepingen en bijna zesduizend vierkante meter en ligt in Amstelveen.

Maar de herstructurering kost geld en de maatregelen hebben de omzetdaling nog onvoldoende kunnen compenseren. Onder de streep is de periode tot 31 December 2018 afgesloten met een nettoverlies van 1,7 miljard Hongkong dollar, vergeleken met het nettoverlies van 954 miljoen vorig jaar betekent dat bijna een verdubbeling.

De CEO verwacht dat de transitieperiode waarin Esprit zich nu bevindt nog ongeveer twee jaar zal duren. Dat kan Esprit dragen. Het bedrijf is schuldenvrij en heeft nog ongeveer 3,6 miljard Hongkong dollar (405 miljoen euro) op de bank. Dat is minder dan een half jaar geleden, maar volgens het bedrijf is de daling deels seizoensgerelateerd.

Foto: Esprit CEO Anders Kristiansen via Esprit

Esprit