• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Europese Commissie wil middelgrote bedrijven vrijstellen van eisen

Europese Commissie wil middelgrote bedrijven vrijstellen van eisen

Door DPA

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business
EU-vlag Credits: Studio Idea via Pexels

De Europese Commissie wil het voor middelgrote bedrijven eenvoudiger maken om te ondernemen. Het gaat onder meer om versoepelingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en vereenvoudigde regels voor een beursnotering, zodat die eenvoudiger en goedkoper wordt. Volgens de Commissie kan dit bedrijven jaarlijks zo’n 400 miljoen euro aan administratieve lasten besparen.

Volgens de huidige regels worden bedrijven met meer dan 250 werknemers als grote ondernemingen beschouwd, en moeten zij aan veel meer verplichtingen voldoen. De Commissie stelt nu voor om een nieuwe categorie bedrijven in te voeren, met bijvoorbeeld minder dan 750 werknemers, die aan minder regels zouden moeten voldoen. In de hele EU zouden dit ongeveer 40.000 bedrijven betreffen. Voor het voorstel is goedkeuring nodig van zowel het Europees Parlement als de lidstaten van de EU.

Bedrijf oprichten moet eenvoudiger worden

In een juridisch niet-bindende strategie roept de Commissie daarnaast op om de tien grootste knelpunten in de Europese interne markt vanuit ondernemersperspectief aan te pakken. Voorbeelden zijn complexe oprichtingsprocedures, ingewikkelde EU-regels, beperkte erkenning van beroepskwalificaties, verschillende verpakkingsvoorschriften en uiteenlopende nationale regels voor dienstverlening.

De Commissie belooft ook met een voorstel te komen voor een zogeheten 28e regeling voor Europees vennootschapsrecht, die de oprichting van bedrijven moet vereenvoudigen. Hierdoor zou het gemakkelijker moeten worden om digitaal een onderneming op te richten die volgens uniforme regels in de hele EU kan opereren, ook op het gebied van belasting-, arbeids- en insolventierecht.

Industrie ziet aanknopingspunten

De Duitse industriekoepel BDI ziet goede aanknopingspunten in de voorstellen uit Brussel. BDI-voorzitter Peter Leibinger benadrukte dat vooral kleine en middelgrote ondernemingen nog steeds te maken hebben met veel belemmeringen bij handel binnen Europa – sommige bestaan al twintig jaar. “Als deze obstakels verdwijnen, zou de Duitse industrie haar export binnen Europa naar schatting bijna kunnen verdubbelen,” aldus Leibinger.

EU
Europese Commissie