• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Experts verwachten geen grote faillissementsgolf meer

Experts verwachten geen grote faillissementsgolf meer

Door Caitlyn Terra

16 jul. 2021

Business

Unsplash

Wanneer de steunmaatregelen zouden aflopen, zou een faillissementsgolf ontstaan: dat was lange tijd de verwachting van experts. Zo’n 5.300 faillissementen zijn volgens onderzoek van de Rabobank voorkomen met de steunmaatregelen. Nu de steunmaatregelen langzaamaan tot een einde komen, verwacht de bank echter geen faillissementsgolf meer.

Rabobank gaat er in dit onderzoek wel vanuit dat er geen nieuwe vergaande lockdownmaatregelen worden afgekondigd vanwege de sterk oplopende aantal besmettingen met de deltavariant.

Niet alleen de Rabobank stelt dat de faillissementsgolf uitblijft, ook PWC en Universiteit Leiden stellen dit in de derde Bijzonder Beheer Barometer. 73 procent van de ondervraagde herstructureringexperts geeft aan dat het aantal faillissementen minder zal zijn dan eind 2020 werd aangenomen. “De overheidsmaatregelen lijken dus niet alleen voor uitstel van faillissementen te zorgen, maar ook voor afstel. Dit duidt erop dat de maatregelen effectief zijn geweest en ervoor hebben gezorgd dat de economie kon blijven draaien.”

Ondanks dat het aantal faillissementen naar verwachting minder hoog zal zijn, verwacht PWC de horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie als sectoren de meeste problemen gaan krijgen het komende kwartaal. Ook maken experts zich zorgen over de vastgoedsector die op termijn last zal krijgen van de negatieve gevolgen van de coronacrisis, aldus PWC op basis van de barometer.