FNG Groep: Miss Etam is weer gezond
bezig met laden...
Een jaar na de overname door FNG Groep is Miss Etam weer een gezond bedrijf. Dat zegt moederbedrijf FNG bij de publicatie van de voorlopige jaarcijfers. Het moederbedrijf rapporteerde een voorlopige omzet van 458,2 miljoen euro en een EBITDA van 37,6 miljoen euro.
Sinds januari 2016 is FNG de eigenaar van het Nederlandse kledingmerk. “Miss Etam is nog geen jaar na de doorstart en enkele drastische stappen opnieuw een gezond bedrijf. Miss Etam heeft zich weer op de kaart gezet als één van de grootste damesmodemerken in Nederland door enerzijds een consolidatie van het aantal verkoopfilialen (van meer dan 180 naar ongeveer 100) waarbij aangepaste huurcontracten zijn aangegaan, alsook door een herijking op het hoofdkantoor,” licht FNG toe. Het moederbedrijf wijst het succes toe aan de trouwe band die Miss Etam met haar klanten heeft. Daarnaast wordt er wekelijks een online omzet van 25 procent geboekt. Miss Etam heeft momenteel een 100 winkels, tegenover 180 winkels voor de overname, en meer dan 800 medewerkers.
De cijfers van FNG zijn geconsolideerd, maar Miss Etam en Brantano zijn pas sinds juli onderdeel van de FNG Groep. De officiële cijfers worden eind april bekendgemaakt.
Hogere omzet voor FNG Groep
In het afgelopen jaar werd de helft van de 458,2 miljoen euro omgezet door FNG Group. Miss Etam realiseerde een omzet van 98,7 miljoen euro, wat goed is voor een aandeel van 21,5 procent van de totale omzet. Brantano realiseerde 26,9 procent van de totale omzet, ofwel 123,3 miljoen euro. “Zowel bij Miss Etam als bij Brantano, werpt de FNG-strategie ‘emotional products, rational management’ meteen vruchten af,” zegt FNG. Miss Etam en Brantano sloten na de grondige herstructurering het jaar af met een EBITDA van respectievelijk 2,9 miljoen euro en 4,4 miljoen euro.
Het grootste deel van het resultaat was te danken aan FNG Group, die een EBITDA van 30 miljoen euro noteert. Dat is een stijging van 10 procent. Daardoor haalt het nieuwe FNG Group NV, zoals het bedrijf nu heet na de omgekeerde overname van R&S Retail, een EBITDA van meer dan 12 procent op omzet. De globale netto schuldgraad van de FNG Groep bedraagt ‘minder dan het drievoud van de gerealiseerde EBITDA’.
In het komende jaar blijft FNG zich focussen op het verhogen van de omzet en het bedrijfsresultaat met het huidige merkenportfolio. Het bedrijf verwacht een omzetgroei voor zowel online als in de winkels, evenals een hogere resultaat. Dat zal vooral te danken zijn aan de reorganisaties in 2015 en 2016 bij Miss Etam, Steps en Brantano. FNG gaf geen verwachtingen in cijfers.
FNG blijft focussen op groei
In het afgelopen jaar veranderde het bedrijf drastisch. FNG was tot 18 januari bekend als de R&S Retail Group, die veel modeketens heeft opgekocht in de afgelopen jaren. Op 9 september kreeg het Belgische FNG onder leiding van CEO Dieter Penninckx een openbaar ruilbod 99,9 procent van de aandelen van FNG Group in handen. De hele groep is vervolgens verder gegaan onder de naam FNG Group, met Penninckx als CEO.
Daarnaast werd in diezelfde maand het Belgische Brantano overgenomen, een van de grootste schoenenretailketens van België. Het aantal verkooppunten werd herzien, tevens werd er een nieuw winkelconcept gelanceerd. Begin 2017 zijn er 32 winkels in sneltreinvaart vernieuwd, die nu elk voor 20 procent meer omzet zorgen volgens FNG.
FNG Group NV is een Belgisch modehuis met verschillende modeconcepten zoals Fred & Ginger, CKS, Baker Bridge, Claudia Sträter, Expresso & Steps. Inmiddels werken er meer dan 1.800 mensen voor het bedrijf, dat 300 winkels heeft en tevens verkoopt via 1.500 multimerkenwinkels.
Beeld: FashionUnited, Expresso/FNG