• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Forbes' Miljardairs Lijst: Amancio Ortega is rijkste retailer

Forbes' Miljardairs Lijst: Amancio Ortega is rijkste retailer

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Forbes Magazine heeft zojuist zijn jaarlijkse lijst van ‘s werelds rijkste mensen bekend gemaakt. Uit de 29e editie van deze lijst blijkt dat het aantal miljardairs op de wereld staat op 1.826, waarvan er 181 nieuw zijn bijgekomen. En ook de mode-ondernemers scoren hoog dit jaar.

Dit jaar steeg het aantal rijken met een bankrekening in de miljarden vooral in China, benadrukten de auteurs van de Forbes’ World’s Billionaire List. Maar de Verenigde Staten domineren overigens nog steeds de ranglijst, met Bill Gates op de eerste plaats, voor de 16e keer in 21 jaar.

Amancio Ortega is de rijkste fashion retailer

Na technologie scoort ook mode hoog op de Forbes-lijst. Zo staat Zara-topman Amancio Ortega op de 4e plaats, een plaats lager dan vorig jaar. Het vermogen van de Inditex-eigenaar wordt geschat op 64,5 miljard dollar. Bernard Arnault van LVMH staat op de 13e plaats met een 37,2 miljard dollar aan geschat vermogen. Amazon’s Jeff Bezos klom met 34,8 miljard dollar naar de 15e plaats. Stefan Persson van H&M staat met 24,5 miljard dollar op nummer 28. Jack Ma van Alibaba positioneert zich op de 33e plaats met 22,7 miljard dollar.

Nieuwe retailnamen: een Brit en vijf Chinezen

Stephen Rubin, voorzitter en mede-eigenaar van de Britse Pentland Group maakte dit jaar voor het eerst zijn opwachting in de Forbes lijst op plaats 603 met een geschat vermogen van 3 miljard dollar.

China stond vooraan als het gaat om nieuwkomers, zowel in algemeen als in de kleding- en mode-industrie. Er kwamen maar liefst 71 rijke Chinese miljardairs bij. Als 10e nieuwkomer staat de Chinese kledingtycoon Zhou Jianping met een nettowaarde van 4,8 miljard dollar. Hij staat op de 330e plaats. Shen Ya, de oprichter van Vipshop stond op de lijst als nummer 1054. Andere miljardairs die eveneens op de lijst prijken, alhoewel op lagere posities, zijn onder andere Ma Hong & familie met een gezamenlijk vermogen van 1,2 miljard dollar, Zhu Chonggyun & familie (oprichters en eigenaren van Shenzhen Marisfrolg Fashion, een niet-beursgenoteerde vrouwenkledingretailer) op nummer 1415 met 1,3 miljard dollar netto.

Opvallend is dat de Amerikaanse modeontwerper Michael Kors dit jaar niet meer op de lijst staat. Vorig jaar stond hij met een geschat vermogen van 1 miljard op plaats 1565.

Armancio Ortega
Forbes
Pentland Brands