• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Franse concurrentiewaakhond deelt boetes uit aan Luxottica, LVMH en Chanel

Franse concurrentiewaakhond deelt boetes uit aan Luxottica, LVMH en Chanel

Door Nora Veerman

23 jul. 2021

Business

Beeld: Unsplash

De Franse mededingingsautoriteit heeft brillenmaker Luxottica een boete opgelegd van 125 miljoen euro voor het maken van kartelafspraken. Dat melden internationale media, waaronder WWD, op basis van een verklaring van de concurrentiewaakhond. Ook Chanel werd beboet, evenals LVMH. Zij kregen boetes van respectievelijk 130.000 en 500.000 euro.

Volgens de mededingingsautoriteit zou Luxottica (nu onderdeel van EssilorLuxottica) voor gelicentieerde merken, waaronder Ray-Ban, Prada en Ralph Lauren, tussen 2005 en 2014 specifieke prijzen hebben afgedwongen bij retailers. Ook zou het de retailers verboden hebben om de brillen met korting aan te bieden en de online verkoop ervan hebben tegengehouden. EssilorLuxottica zegt tegen de boete in beroep te zullen gaan.

Luxeconcern LVMH zou zich aan dezelfde feiten schuldig hebben gemaakt met betrekking tot Tag Heuer-brillen, tussen 1999 en 2015. Chanel zou, evenals Luxottica, de verkoop van brillen in webwinkels hebben verboden.

“Deze praktijken, van nature concurrentiebeperkend, zijn ernstig. (…) Deze hebben bovendien gevolgen gehad voor kwetsbare eindgebruikers, aangezien brillen op sterkte en in sommige gevallen zonnebrillen een levensbehoefte zijn”, aldus de mededingingsautoriteit.

CHANEL
EssilorLuxottica
Luxottica
LVMH