• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Freelancers en de coronacrisis: model Marije Achterbosch

Freelancers en de coronacrisis: model Marije Achterbosch

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |INTERVIEW

Ontwerpers, stylisten, schrijvers, fotografen, vormgevers, producenten: in de mode zijn freelancers overal. Zelfstandig en flexibel werken heeft zo zijn voordelen, maar het betekent ook grotere risico’s. Nu steeds meer collecties, producties en evenementen worden geannuleerd als gevolg van de coronacrisis, lopen voor veel freelancers de opdrachten terug. Wat zijn voor hen de gevolgen? Wat houdt hen bezig? FashionUnited spreekt verschillende freelancers uit de mode-industrie over de impact van de coronacrisis op hun werksituatie.

Deze week is dat Marije Achterbosch. Zij werkt als fotomodel voor opdrachtgevers verspreid over Europa, waaronder MaxMara, Massimo Dutti, MatchesFashion, Ami Paris en Scotch & Soda. Ze wordt internationaal vertegenwoordigd door verschillende modellenbureaus, waaronder Elite en Modelwerk. Behalve model is Achterbosch ook mede-eigenaar van het Amsterdamse café Matcha Mafia, dat ze runt samen met haar vriend en een goede vriendin. FashionUnited spreekt haar over de telefoon.

Hoe ziet je werksituatie er gewoonlijk uit?

Ik werk fulltime als model. Ik doe vooral editorials, en fotoshoots voor bijvoorbeeld webshops. Ik woon in Amsterdam, maar ik ben eigenlijk veel weg. Vaak voor twee of drie weken, naar Londen, Parijs, Spanje, Madrid, Barcelona, Milaan… Dan ga ik langs bij mijn agenten en bij klanten voor castings en opdrachten. Soms heb ik in die weken veel opdrachten, andere keren vooral veel castings. Dan zijn die reizen vooral inversteringen in de toekomst. Af en toe krijg ik een direct booking. Dat is een opdracht waar geen casting aan vooraf gaat. Dan vlieg ik alleen voor de opdracht op en neer: twee dagen shooten, en dan weer naar huis.

Als ik in Amsterdam ben, ben ik niet zo druk met modellenwerk. Ik heb er minder opdrachtgevers. In die periodes houd ik me meer bezig met Matcha Mafia. Ik ben verantwoordelijk voor de recepten.

Credits: Christopher Collie, Renee Bevan

Hoe is je werksituatie veranderd?

Ik verwachtte aanvankelijk dat ik een tijd geen werk zou hebben als model, want er vinden nu nauwelijks fotoshoots plaats. Maar ik heb inmiddels toch een paar opdrachten gekregen. Ze hebben alleen een andere vorm: ik moet de shoot zelf thuis doen. Ik krijg bijvoorbeeld een kledingstuk opgestuurd door een merk, en dan moet ik daar zelf foto’s of filmpjes mee maken. Die kan het merk plaatsen op social media, Instagram bijvoorbeeld. Ik vind het wel leuk om te doen, ik voel me een soort influencer.

Ik doe nu ook een reeks Facetime-fotoshoots met een fotograaf uit Istanbul. We videobellen, ik poseer voor de camera, en dan maakt hij screenshots. Soms is de kwaliteit van de videocall niet goed genoeg, dan maak ik zelf filmpjes met een goede camera waar hij dan screenshots van kan maken. Die aanpak heeft zijn beperkingen, je kunt niet alle hoeken op dezelfde manier fotograferen als in de studio, maar je wordt er wel creatief van.

In Nederland en Duitsland worden er hier en daar weer reguliere shoots gedaan. Daar heb ik zelf ook een paar opties voor staan, in mei. Ik ben wel benieuwd hoe het zal gaan op de set. Stylisten en visagisten raken modellen gewoonlijk heel veel aan, daar moet iets op gevonden worden. Misschien krijg je als model daarin dan meer eigen verantwoordelijkheid. Dat zou leuk zijn.

Credits: Diane Betties, Carla Guler

Wat houdt je verder bezig?

Ik ben veel bezig met het café. Matcha Mafia is nog open, voor afhalen en thuisbezorgen. Ik ben allerlei nieuwe recepten aan het ontwikkelen: voor toast, overnight oats, en een nieuwe latte. Ik kook sowieso veel, eigenlijk. Ik houd heel erg van koken.

Hoe gaat het financieel?

Wel oké. Ik word op dat vlak niet heel hard geraakt door de coronacrisis omdat ik nog wat opdrachten heb, en met mijn spaargeld kan ik nog even vooruit.

Hoe denk je over de toekomst? Maak je je zorgen?

Ik maak me niet echt zorgen, ik probeer vooral nieuwe kansen te creëren. Zo houd ik me meer bezig met kennissen en contacten die ik in Nederland heb. Ik verwacht niet dat ik, buiten Nederland en Duitsland, in andere Europese landen weer snel werk ga krijgen. Het zal wel even duren voordat het internationale verkeer weer genormaliseerd is. Misschien zullen er in de toekomst sowieso minder vaak modellen worden ingevlogen voor shoots en shows, en wordt het allemaal wat lokaler. Dat zou prima zijn - hoewel ik het reizen nu al mis.

Credits homepagebeeld: Diane Betties

Coronavirus
Freelance
Freelancers en de coronacrisis
Marije Achterbosch
Model