• Home
  • Nieuws
  • Business
  • French Connection teleurgesteld maar optimistisch

French Connection teleurgesteld maar optimistisch

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Met een ‘zeer slecht’ begin van boekjaar 2015-16 noemde modegroep French Connection het resultaat van het afgelopen jaar ‘teleurstellend’. Er is echter een lichtpunt; het tweede halfjaar zag een verbetering van de situatie dankzij reductie van de kosten en verbeteringen van de ontwerpen en merchandising die naar verwachting dit jaar hun vruchten gaan afwerpen.

De omzet daalde tijdens het afgelopen boekjaar met 8 procent naar 164,2 miljoen pond (208,0 miljoen euro) als gevolg van de sluiting van dertien verlieslijdende filialen en een slechte vergelijkbare omzet.

Verbetering in tweede helft

In het eerste halfjaar daalde de vergelijkbare omzet in het Verenigd Koninkrijk en Europa met maar liefst 10,7 procent maar herstelde zich in de tweede helft met een daling van 2,4 procent.

De omzet uit online activiteiten vertegenwoordigt 23 procent van de totaalomzet en bleef vorig jaar vlak.

French Connection noteerde een operationeel verlies van 4,7 miljoen pond (6,0 miljoen euro). Dit was volgens het bedrijf grotendeels te wijten aan de slechte resultaten in de eerste helft. De brutomarges bleven nagenoeg onveranderd ten opzichte van het voorgaande jaar met 32,2 procent.

De licentietak deed het daarentegen wel goed met een winststijging naar 7,3 miljoen pond (4,6 miljoen euro), vergeleken met 6,5 miljoen pond (8,2 miljoen euro) het jaar ervoor.

French Connection sloot het jaar af in het zwart met 14 miljoen pond (17,7 miljoen euro). Dit was wel een aanzienlijke daling ten opzichte van boekjaar 2014-15, toen het een cash positie van 23,2 miljoen pond (29,5 miljoen euro) noteerde. Het bedrijf weet de daling aan slechte resultaten op de beurs en besloot daarom dit jaar op nieuw geen dividend uit te keren.

Voorzitter en CEO Stephen Marks kondigde tevens de benoeming van Lee Williams als CFO en Christos Angelides als onafhankelijk niet-uitvoerend bestuurder aan.

Het bedrijf verwacht dat de positieve trend van het tweede halfjaar zich in het lopende boekjaar zal voortzetten. In de eerste zes weken van het jaar realiseerde het bedrijf een aanhoudende verbetering en reacties op de nieuwe collectie waren gunstig, aldus Marks. “Het is not vroeg in het jaar en hebben nog behoorlijk wat werk voor de boeg om weer winstgevend te worden, maar ik geloof dat de veranderingen die we hebben ingevoerd ons goed op weg helpen.

Beeld: French Connection Facebook

FCUK
French Connection