• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Galeries Lafayette kondigt einde aan voor Berlijns warenhuis

Galeries Lafayette kondigt einde aan voor Berlijns warenhuis

Door DPA

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Galeries Lafayette in Berlijn Credits: Galeries Lafayette

De enige Duitse vestiging van de Franse warenhuisketen Galeries Lafayette sluit eind 2024 na bijna 30 jaar. Het huurcontract voor de vestiging aan de Friedrichstraße in Berlijn met vastgoedeigenaar Tishman Speyer wordt niet verlengd, zo maakte het warenhuis woensdag bekend. De activiteiten worden gestaakt zodra het huurcontract eind 2024 afloopt. De werknemersvertegenwoordigers zijn woensdag op de hoogte gebracht van de verhuizing.

Het warenhuis zal er alles aan doen om de 190 werknemers van de winkel tijdens het hele proces te ondersteunen, voegde het eraan toe. De aankondiging om de winkel te sluiten was "een gevolg van de veranderende consumentengewoonten in Duitsland en de significante veranderingen in de retailmarkt van de stad", schreef het bedrijf in de verklaring.

De plannen komen niet als een verrassing. Het is al langer bekend dat het huurcontract eind volgend jaar afloopt. Galeries Lafayette benadrukte de afgelopen weken herhaaldelijk dat het momenteel in onderhandeling was met de eigenaar over een verlenging van het contract.

Eigenaar niet geïnteresseerd in oplossing

De eigenaar, de Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Tishman Speyer, heeft echter altijd benadrukt niet geïnteresseerd te zijn in een oplossing voor het warenhuis na 2024.

Nu heeft het warenhuis de hoop op een overeenkomst ook opgegeven. Er zijn al vergevorderde plannen voor een volgend gebruik: de Berlijnse senator voor cultuur Joe Chialo (CDU) wil de Centrale en Staatsbibliotheek in het gebouw onderbrengen. Het onderwerp werd deze week controversieel besproken in de Cultuurcommissie. Het plan is afhankelijk van de financiering. Het parlement moet het goedkeuren.

Er wordt al jaren gezocht naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek. De twee locaties aan de Blücherplatz en in de Breite Straße zijn te klein geworden en ook dringend aan renovatie toe.

Ondertussen verdwijnt met de Galeries Lafayette een centrale attractie voor Berlijners en toeristen in de Friedrichstraße. In 1996 verhuisde het warenhuis naar het gebouw van de Franse architect Jean Nouvel. Naast mode en sieraden worden veel bezoekers aangetrokken door het restaurant en het gastronomische gedeelte beneden. Het is een van de weinige filialen van de Franse keten buiten het eigen land.(dpa)

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.DE. Vertaling door Sylvana Lijbaart.

Galeries Lafayette