• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Geddes & Gillmore opnieuw failliet

Geddes & Gillmore opnieuw failliet

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Geddes & Gillmore is na twee jaar opnieuw failliet gegaan. De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch heeft op 14 april het faillissement uitgesproken over de retail- en groothandelsdivisies van Geddes & Gillmore. In 2013 kon het bedrijf nog een doorstart maken, maar het is nog niet duidelijk of dat nu ook het geval is. Dat meldt het Brabrants Dagblad.

Advocaat Robbert Roeffen van Van Iersel en Luchtman Advocaten is aangesteld als curator. “De cijfers van het afgelopen jaar waren dramatisch”, vertelt Roeffen aan FashionUnited. “De retail draaide in 2014 een verlies van 600.000 euro en de wholesale boekte een verlies van 435.000 euro.” Ook in 2013 stond Geddes & Gilmore in het rood, toen kwam de wholesale uit op een verlies van 300.000 euro. De retail leed met 27.000 euro iets minder verlies. De curator laat weten dat de winkels voorlopig open blijven, om de voorraad te verkopen. “Er wordt overlegd met de bank; het lijkt erop dat alles verpand wordt”, zegt hij. Er is al wel belangstelling getoond voor een overname vanuit ‘diverse partijen’, maar daar kan Roeffen nog niets over zeggen. De bedrijfsinformatie is vanaf 23 april beschikbaar voor belangstellende partijen, de sluitingsdatum is op 29 april. Of een overname ook echt gaat lukken, is moeilijk te zeggen volgens de curator. “De retail heeft het zwaar, kijk naar andere retailers als V&D, Mexx, Miss Etam en Schoenenreus.”

Geddes & Gillmore-directeur Marco van Maaren laat aan Retailnews dat de winkels open blijven om een overname te realiseren. “Daar wordt momenteel hard aan gewerkt.” Door de financiële problemen heeft de keten in de afgelopen maanden al van verschillende vestigingen afscheid moeten nemen. In de zomer van 2014 had de keten nog 15 winkels, waaronder 2 outlets, maar nu zijn er nog maar 7 over. Volgens curator Roeffen zijn er 42 mensen werkzaam bij het bedrijf; 35 mensen in de retailtak en 7 mensen in de wholesale. Sinds de doorstart lag de focus op de groei in de wholesale, maar nu is ook de wholesale-tak failliet verklaard.

Tweede faillissement voor Geddes & Gillmore

Geddes & Gillmore ging in 2013 ook al failliet. De United Fashion Group –het bedrijf achter modemerk Anna Scott- kon toen een doorstart realiseren met de modeketen uit Nieuwkuijk. Vijftien winkels konden twee jaar geleden hun deuren weer openen, maar het was al wel duidelijk dat niet alle bestaande winkels zouden blijven bestaan. Alleen de meest succesvolle winkels zouden aanblijven na de doorstart, en een aantal zou op korte termijn gesloten worden.

De samenwerking met de United Fashion Group heeft overigens niet lang geduurd, liet een woordvoerder destijds aan FashionUnited weten. “De gewenste synergie bleef uit”, laat Van Maaren aan Retailnews weten. De United Fashion Group ging vorig jaar zelf failliet, maar destijds was de samenwerking met Geddes & Gillmore al verbroken.

Bij de doorstart waren er nog plannen voor een grote expansie van het modemerk; met franchisevestigingen wilde het merk doorgroeien in het Midden-Oosten. Geddes & Gillmore had al winkels in Koeweit en zou aan de slag gaan in Abu Dhabi. Vorig jaar liet het modemerk nog weten te gaan uitbreiden naar Spanje en Frankrijk. Het label had agenten in de arm genomen voor de twee landen: Spanje en Frankrijk. In de zomer van 2015 zou de eerste collectie in de winkels liggen. Daarnaast richtte Geddes & Gillmore zich na de doorstart op de Oost-Europese markt en het Midden-Oosten, vanuit een showroom in Milaan.

Het merk is in 2006 geïntroduceerd op de Nederlandse markt en biedt casual kleding voor dames, heren en meisjes. Het label beschrijft de collectie zelf als: American eastcoast chique, vrouwelijk, comfortabel, sportief en powerful. Geddes & Gillmore focuste zich voornamelijk op eigen winkels, maar in het najaar van 2010 startte het bedrijf met groothandel. Directeur Marco van Maaren liet toen weten dat er bij retailers veel vraag naar het merk bestond. In 2011 lanceerde het modemerk een modelijn voor meisjes. In boekjaar 2010 rapporteerde Geddes & Gillmore Europe B.V. een nettoresultaat van 2,7 miljoen euro en waren er nog 69 medewerkers in dienst bij het bedrijf.

geddes gillmore