• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Gerry Weber ziet omzet dalen en schrapt 200 banen

Gerry Weber ziet omzet dalen en schrapt 200 banen

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Gerry Weber rapporteerde in boekjaar 2015/2016 een omzet van 900,8 miljoen euro. Dat komt neer op een daling van 2,2 procent. De dalende omzetcijfers waren volgens Gerry Weber het gevolg van de ‘uitdagende marktomstandigheden’. “Gerry Weber Group was niet in staat om zich te isoleren van deze omstandigheden,” schrijft het bedrijf in het persbericht. Als gevolg van het Fit4Growth-programma schrapt Gerry Weber 200 banen op de hoofdkantoren in Halle/Westphalia.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll naar beneden voor de samenvatting.

CEO Ralf Weber zegt in een statement: “De Gerry Weber Group sluit het financiele jaar 2015/2016 af volgens plan en komt haar prognose tegemoet, ondanks de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden en de buitengewone lasten die voortvloeien uit het herstructureringsprogramma. Dit jaar zal niet gemakkelijker zijn maar ons herstructureringsplan verloopt volgens plan en boekt goede vooruitgang. We kijken optimistisch vooruit en werken er hard aan om de Gerry Weber Group fit te krijgen voor de toekomst en onze positie op lange termijn te verzekeren als sterk mode- en lifestylebedrijf.”

Dalende omzet in boekjaar 2015/2016 voor Gerry Weber

De belangrijkste merken van de modegroep, Gerry Weber, Taifun en Samoon, waren samen goed voor een omzet van 717,6 miljoen euro. Hallhuber droeg voor 183,2 miljoen euro bij aan de totale omzet. De belangrijkste merken zagen de omzet met 10,9 procent dalen, tegenover een stijging van 17,7 procent van Hallhuber. Beide dalingen waren het gevolg van een lagere omzet bij retail en groothandel. De omzet van Gerry Weber’s belangrijkste retailsegment daalde van 440,5 miljoen euro naar 419,2 miljoen euro.

De dalende omzetten in retailtak van de belangrijkste labels waren te wijten aan de sluitingen van 75 winkels. De winkels sloten hun deuren als gevolg van het Fith4Growth programma en een omzetdaling van 7,6 procent bij een gelijkblijvend aantal winkels. De opzet van de Duitse retail daalde met 3 tot 4 procent bij een gelijkblijvend aantal winkels. De omzet van de groothandel daalde met maar liefst 18,3 procent naar 298,4 miljoen euro. Volgens het modebedrijf hebben groothandelpartners het ook zwaar met de marktomstandigheden. Daar tegenover staat e-commerce, waar wel goede resultaten worden geboekt. De online business van Gerry Weber Core en Hallhuber laten een positieve trend zien, die wordt ondersteund met een totale online omzet van 43,9 miljoen euro. Dat komt neer op een stijging van 22 procent.

Het EBITDA kwam uit op 77,3 miljoen euro, tegenover 115,8 miljoen euro vorig jaar. Dat komt neer op een daling van 33,3 procent. De EBITDA-marge daalde van 12,6 procent naar 8,6 procent. Na aftrek van afschrijvingen (63,5 miljoen euro), bedroeg het EBIT 13,8 miljoen euro. De Raad van bestuur gaat een dividend van 0,25 euro per aandeel voorstellen tijdens de volgende jaarvergadering.

Gerry Weber schrapt 200 banen op hoofdkantoren

Vorig jaar introduceerde Gerry Weber het Fit4Growth-programma. In het eerste jaar zijn 75 van de geplande 103 winkels van Gerry Weber, Taifun en Samoon gesloten. De overige winkels op de lijst zullen halverwege 2017 sluiten. Om efficiënter te kunnen werken en de kosten te drukken, heeft het modebedrijf verschillende bedrijfsprocessen en werksituaties geanalyseerd. Als gevolg daarvan worden er 200 banen geschrapt op de hoofdkantoren in Halle/Westphalia.

De versnelde implementatie van de digitale strategie speelt een belangrijke rol in het komende jaar. De groep wil de digitale activiteiten verder uitbreiden. De webshop van Gerry Weber wordt daarom in de lente 2017 opnieuw gelanceerd en de webshop van Hallhuber is in het najaar aan de beurt. “Op de lange termijn willen we voor alle distributiekanalen integreren voor een holistische en consistente merk- en shopervaring,” aldus Gerry Weber.

In het nieuwe jaar zal Gerry Weber zijn Fit4Growth programma voortzetten. Het modebedrijf verwacht zeker 6 miljoen euro uit te zullen geven aan daaruit voortvloeiende bijzondere lasten. De Raad van Bestuur verwacht dan ook niet dat de winst veel zal stijgen in boekjaar 2016/2017 en rekent op een geconsolideerd EBIT van tussen de 10 miljoen en 20 miljoen euro. De geconsolideerde winst zal uitkomen op 60 miljoen tot 70 miljoen euro. Vanwege de marktomstandigheden en winkelsluitingen zal de omzet 2 tot 4 procent dalen. Pas vanaf het derde jaar na de start van het herstructureringsplan, zeg maar 2017/2018, verwacht Gerry Weber pas een fase van duurzame en rendabele groei.

Samenvatting

Omzet 900,8 miljoen euro
EBITDA 77,3 miljoen euro
Core merken 717,6 miljoen euro
Hallhuber 183,2 miljoen euro

Beeld: Gerry Weber

Gerry Weber