• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Grote herstructurering bij Gap: 230 winkels sluiten

Grote herstructurering bij Gap: 230 winkels sluiten

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Business

In de gerapporteerde resultaten van het vierde kwartaal en boekjaar 2018 kondigt Gap grote veranderingen aan. Gap Inc., het moederbedrijf van Gap, Banana Republic, Athleta en Intermix, zal opsplitsen in twee beursgenoteerde bedrijven: Old Navy en een nog nader te noemen bedrijf, bestaande uit de merken Gap, Athleta, Banana Republic, Intermix en Hill City.

‘Scheiding meest aantrekkelijke weg voor merken’

"Na een uitgebreid onderzoek door de Raad van Bestuur van Gap Inc., is het duidelijk dat het bedrijfsmodel en de klanten van Old Navy in de loop van de tijd steeds meer zijn afweken van onze gespecialiseerde merken en dat elk bedrijf nu een andere strategie nodig heeft om vooruit te komen," aldus Robert Fisher, bestuursvoorzitter van Gap Inc., in een persverklaring. "Dat erkennende hebben we vastgesteld dat een scheiding de meest aantrekkelijke weg is voor onze merken: het creëren van twee afzonderlijke bedrijven met verschillende financiële profielen, aangepaste operationele prioriteiten en unieke strategieën voor kapitaaltoewijzing.”

Splitsing naar verwachting in 2020 voltooid

De huidige CEO van Gap Inc., Art Peck, zal na de splitsing dezelfde functie vervullen bij het nieuwe bedrijf. Sonia Syngal, de huidige CEO van Old Navy, zal het merk na de scheiding blijven leiden als een op zichzelf staand bedrijf. De aandeelhouders van Gap Inc. zullen naar verwachting een evenredige verdeling van de aandelen ontvangen na de splitsing. Over de timing van de operatie laat het bedrijf in het persbericht weten dat het streven is om de operatie in 2020 te voltooien. Het nieuwe bedrijf zal worden gevestigd in het huidige hoofdkantoor van Gap Inc. en Old Navy blijft op het huidige hoofdkantoor, beide gevestigd in San Francisco.

Gap sluit 230 winkels, geschatte omzetverlies 550 miljoen euro

Tevens kondigt het modebedrijf aan dat het als onderdeel van de herstructurering de komende twee jaar ongeveer 230 Gap-speciaalzaken zal sluiten. Geschat wordt dat het omzetverlies als gevolg van de 230 winkelsluitingen op jaarbasis ongeveer 550 miljoen euro zal bedragen. In het boekjaar 2019 verwacht het bedrijf in totaal ongeveer 180 winkels te zullen sluiten, deels in verband met de herstructurering van het merk Gap, waarvan de meerderheid naar verwachting zal worden gesloten in het vierde kwartaal. Het bedrijf verwacht dat de winkelopeningen zijn gericht op de locaties van Old Navy en Athleta.

Beeld: Gap Facebook

Athleta
Banana Republic
Gap
Gap Inc
Hill City
Intermix
Old Navy