• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Grote miljoenenboete voor Rolex wegens verbieden online verkoop voor distributeurs

Grote miljoenenboete voor Rolex wegens verbieden online verkoop voor distributeurs

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Rolex. Credits: Bucherer store

De Franse tak van het luxe Zwitserse horlogemerk Rolex heeft een boete van 91,6 miljoen euro ontvangen. Rolex heeft Franse handelaren tien jaar lang verboden zijn horloges online te verkopen, zo beoordeelt de AMF, de Franse mededingingsautoriteit.

Rolex legde het verbod op in een tijd waarin de online verkoop van luxe in de lift zat. De voorwaarden van de selectieve distributieovereenkomst tussen Rolex France en haar distributeurs beperken de concurrentie, zo beoordeelt de Franse mededingingsautoriteit. De AMF bestempelt de overtredingen als ‘ernstig’.

De Franse tak van Rolex zegt juist dat het verbod op de online verkoop wordt gerechtvaardigd door de noodzaak ‘om namaak en parallelhandel te bestrijden’. De AMF vindt dat argument niet sterk genoeg, omdat de belangrijkste concurrenten van Rolex, die dezelfde risico’s lopen, de online verkoop van hun producten onder bepaalde voorwaarden toestaan. De doelstellingen van Rolex kunnen worden bereikt met minder concurrentiebeperkende middelen, aldus de AMF.

Rolex