• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Gucci en Yves Saint Laurent stuwen omzetgroei Kering in 2016

Gucci en Yves Saint Laurent stuwen omzetgroei Kering in 2016

Door May-Anne Oltmans

10 feb. 2017

Business

Het Franse luxeconcern Kering heeft het financiële jaar 2016 goed afgesloten. Het bedrijf rapporteerde een geconsolideerde omzet van 12,385 miljoen euro, wat een stijging van 6,9 procent ten opzichte van een jaar eerder was (8,8 procent op vergelijkbare basis). Hiermee boekte het bedrijf de grootste jaargroei sinds 2012.

Kering boekt sterkste omzetgroei sinds 2012

Het operationele inkomen van Kering steeg in het afgelopen boekjaar met 14,5 procent tot een totaal van 1,886 miljoen euro. De nettowinst van het bedrijf maakte een nog sterkere groei door: deze nam in het afgelopen jaar met maar liefst 16,9 procent toe van 696 miljoen euro in 2015 tot 813,5 miljoen euro in het fiscale jaar 2016. Met name de luxemerken van de modegroep deden het afgelopen jaar goede zaken, met Yves Saint Laurent en Gucci als de grootste groeipijlers.

De luxemerken van Kering brachten dit jaar 7,7 procent (7,8 procent op vergelijkbare basis) meer op dan vorig jaar. De totale omzet kwam neer op 8,469 miljoen euro. De sterkste groei werd gerapporteerd door Yves Saint Laurent, dat dit jaar een 25,3 procent (25,5 op vergelijkbare basis) hogere omzet mocht bijschrijven dan een jaar eerder. Het is het zesde jaar op rij waarin Yves Saint Laurent de omzet met meer dan 20 procent zag stijgen. De omzet kwam uiteindelijk neer op een bedrag van 1,220 miljoen euro. Ook Gucci, het merk dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van Kering’s luxe-omzet, heeft een succesvol jaar achter de rug. De omzet die het merk boekte steeg met 12,3 procent (12,7 procent op vergelijkbare basis) tot een totaalbedrag van 4,378 miljoen euro. Naar eigen zeggen heeft het merk de groei grotendeels te danken aan de visie van creatief directeur Alessandro Michele, wiens ontwerpen keer op keer zeer goed worden ontvangen.

In tegenstelling tot Gucci en Yves Saint Laurent, zag Bottega Veneta de omzet in 2016 juist teruglopen. Kon het merk in 2015 nog 1,285 miljoen euro bijschrijven, in 2016 daalde de omzet met 8,7 procent (9,4 op vergelijkbare basis) tot een bedrag van 1,173 miljoen euro. De daling is volgens Kering vooral te wijten aan de teruglopende interesse van Chinese touristen. Hoewel de winkels van het merk in China en Zuid-Korea de verkoop zagen stijgen, was het niet genoeg om te compenseren voor de gedaalde verkoopcijfers in West-Europa. Ook de gezamenlijke omzet van de andere luxemerken van Kering, waaronder bijvoorbeeld Balenciaga en Stella McCartney vallen, moesten een omzetdaling incasseren: voor deze merken liep de omzet met 0,6 procent (0,3 procent op vergelijkbare basis) terug tot 1,698 miljoen euro.

Binnen de Sport & Lifestyle activiteiten van het merk wist sportmerk Puma als enige een omzetgroei te realiseren. Het merk bracht in 2016 3,643 miljoen euro in het laatje, wat 7 procent (10,4 procent op vergelijkbare basis) hoger is dan een jaar eerder. Sportmerken Volcom en Cobra zagen hun gezamenlijke omzet daarentegen met 13,5 procent (8,4 procent op vergelijkbare basis) teruglopen.

Kering rekent op verdere groei ondanks onzekere economie en politiek

”In een sector die op dit moment enorm aan het veranderen is, hebben ons inzicht en de kwaliteit van onze strategie ervoor gezorgd dat we excellente resultaten hebben geboekt en daarmee onze concurrenten konden voorbijstreven,” zegt CEO en bestuursvoorzitter François-Henri Pinault over de geboekte resultaten. “Onze visie op luxe uit zich in creatieve en tijdloze stukken, welke ervoor zorgen dat ons marktaandeel blijft stijgen. De spectaculaire resultaten van zowel Gucci als Yves Saint Laurent zijn daar het bewijs van.” In 2017 verwacht de CEO verdere groei te kunnen bewerkstelligen ondanks een politiek en economisch klimaat dat wordt bestempeld als ‘’onzeker’’.

Omzet- en nettowinst ontwikkeling Kering 2007 - 2016

Beeld: Gucci Facebook, Yves Saint Laurent Facebook en Puma Facebook

GUCCI
KERING
PUMA
STELLA MCCARTNEY
Yves Saint Laurent