• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Herstructurering voor Roberto Cavalli SpA, Amerikaanse tak vraagt ‘chapter 7’ aan

Herstructurering voor Roberto Cavalli SpA, Amerikaanse tak vraagt ‘chapter 7’ aan

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Roberto Cavalli SpA heeft bij de rechtbank van Milaan aangeklopt voor hulp. Het modebedrijf, dat op zoek is naar een investeerder en vorige week afscheid nam van de creatief directeur, heeft een herstructureringsplan ingeleverd bij de rechtbank. Kort daarna volgde het nieuws dat de Amerikaanse tak van het bedrijf per direct de winkels gesloten heeft en een ‘Chapter 7’- procedure aan gaat vragen deze week, dit meldt WWD op basis van een woordvoerder van het bedrijf.

Het besluit om een herstructureringsplan in te dienen bij de rechtbank heeft het bedrijf genomen ‘ondanks gesprekken met potentiële investeerders en gesprekken met aandeelhouder’, aldus het document dat in handen is van WWD. Dankzij de procedure is het mogelijk voor Roberto Cavalli SpA om operationele activiteiten uit te blijven voeren terwijl het gesprekken voert met crediteuren. De rechtbank moet nog naar het verzoek kijken en bepalen hoe lang de groep de tijd krijgt om gesprekken te voeren met de verschillende partijen.

Roberto Cavalli gaat herstructureren, Amerikaanse tak sluit deuren

Als onderdeel van de herstructurering wordt voor de Amerikaanse tak van de groep, de ArtFashion Corp., een Chapter 7-procedure aangevraagd, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf tegen WWD. Chapter 7 is het in Nederland onbekendere zusje van de Amerikaanse Chapter 11-procedure, de laatstgenoemde is vergelijkbaar met uitstel van betaling in Nederland. Bij Chapter 11 worden onderhandelingen gevoerd met crediteuren om de voorwaarden voor de leningen te veranderen zonder dat de debiteur onderdelen van het bedrijf hoeft te verkopen. Vaak volgt hier een succesvolle herstructurering in plaats van een faillissement. Bij Chapter 7 worden onderdelen van het bedrijf juist wel verkocht om op deze manier crediteuren te betalen.

Het Amerikaanse zusterbedrijf van de Roberto Cavalli Group sloot vorige week alle winkels. Roberto Cavalli had zeven eigen winkels, een shop-in-shop en vier outlets in de Verenigde Staten. Volgens de woordvoerder is de Amerikaanse e-commerce ook gestopt totdat de logistiek vanuit Europa kan worden aangevoerd, aldus WWD. Alle 93 werknemers van de ArtFashion Corp. zijn ontslagen.

Herstructurering voor Roberto Cavalli terwijl gesprekken met potentiële investeerders lopen

Vorige week bevestigde creatief directeur Paul Surridge op Instagram dat hij zijn ontslag bij Cavalli heeft ingediend. Zelf geeft hij aan te willen focussen op andere projecten die hij door zijn rol bij Roberto Cavalli niet aan kon nemen. In de media werd echter als reden genoemd dat Surridge gefrustreerd was met het gebrek aan investeringen in ontwikkeling, renovatie, marketing en renovatie van het modebedrijf.

Het moederbedrijf van Cavalli, Clessidra, is naar verluidt al sinds vorig jaar oktober naar een investeerder op zoek voor het modemerk. Clessidra heeft 90 procent van de aandelen in handen door middel van het bedrijf Varenne. In december meldde de krant Il Sole 24 Ore dat onder andere Renzo Rosso, de oprichter van Diesel en Only the Brave, interesse had in het merk.

Beeld: website Roberto Cavalli

artfashion corp
Paul Surridge
Roberto Cavalli
Roberto Cavalli Group
Roberto Cavalli SpA