• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hudson’s Bay rapporteert stijgende omzet en verlies in 2016

Hudson’s Bay rapporteert stijgende omzet en verlies in 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

In 2016 heeft Hudson’s Bay Company een retailomzet aan 14,5 miljard Canadese dollar geboekt, oftewel een stijging van 29,5 procent. Zeker 3 miljard van dat bedrag is toe te schrijven aan het inlijven van HBC Europe (het Duitse Galeria Kaufhof en het Belgische INNO) en Gilt. Dat heeft de warenhuisketen bekendgemaakt.

De stijgende omzet was het gevolg van vijf nieuwe winkels Saks Fifth Avenue en 32 Saks Off 5th winkels, die dit jaar geopend zijn. De nieuwe winkels droegen 320 miljoen Canadese dollar bij in omzet. Ook droegen wisselkoersen voor 26 miljoen dollar bij aan de jaaromzet.

Omzet Hudson’s Bay daalt bij gelijkblijvend aantal winkels

Bij een gelijkblijvend aantal winkels daalde de omzet van Hudson’s Bay met 0,7 procent. Bij DSG bleef de omzet nagenoeg gelijk met een 0,4 procent groei, tegenover een daling van 1,2 procent bij HBC Europe. Saks Fifth Avenue en HBC Off Price rapporteerden omzetstijgingen van respectievelijk 2,8 procent en 7,4 procent. De totale omzet bij een gelijkblijvend aantal winkels daalde met 1,7 procent. Dat kwam volgens het concern vooral door de grote prijsdruk in de markt.

De digitale omzet steeg fors met 69,6 procent, maar bleef bij een gelijkblijvend aantal winkels en wisselkoersen met 8,1 procent stijgen. Zonder Gilt steeg de omzet met 16,6 procent.

De totale bruto winstmarge steeg met 80 basispunten en was goed voor 41,3 procent van de omzet. Dat was vooral te danken aan de toevoegingen van HBC Europe. Hudson’s Bay Company boekte een aangepast EBITDA van 636 miljoen Canadese dollar, tegenover de 781 miljoen dollar een jaar eerder. De joint ventures kostten het bedrijf 227 miljoen dollar, tegenover 76 miljoen dollar vorig jaar. Hudson’s Bay Company schrijft dit jaar een verlies van 516 miljoen Canadese dollar, terwijl er vorig jaar nog een winst van 387 miljoen dollar werd gehaald.

Omzet Hudson’s Bay blijft gelijk in vierde kwartaal 2016

In het vierde kwartaal bleven de resultaten nagenoeg hetzelfde, als gevolg van de aankoop van HBC Europe en de vastgoed joint ventures. De omzet steeg met 114 miljoen Canadese dollar naar 4,6 miljard Canadese dollar, oftewel een stijging van 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging was te danken aan de toevoeging van Gilt, die 177 miljoen Canadese dollar genereerde in het laatste kwartaal. Ook de 5 nieuwe Saks Fifth Avenue-winkels en de 32 Saks Off 5th winkels droegen voor 123 miljoen Canadese dollar bij aan de kwartaalomzet. De resultaten konden het verlies van 110 miljoen Canadese dollar als gevolg van wisselkoersen en de lage totaalomzet van 42 miljoen Canadese dollar compenseren.

Bij een gelijkblijvend aantal winkels en wisselkoerscorrecties steeg de omzet bij DSG met 0,9 procent en bij Saks Fifth Avenue met 0,1 procent. Dat was te wijten aan de dalende omzetten van HBC Europe (2 procent) en KBC Off Price (5,9 procent). Hierdoor daalde de totale omzet bij een gelijkblijvend winkels met 1,2 procent. Gilt zag minder klanten naar de winkels komen waardoor de omzet daalde, terwijl Saks Off 5th de omzet zag dalen nadat de keten besloot om de prijzen van kleding aan te passen tijdens fiscaal jaar 2016.

De digitale omzet steeg in de laatste drie maanden van het jaar met 52,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij een gelijkblijvend aantal webwinkels steeg de online omzet 13,3 procent, en zonder Gilt kwam de stijging zelfs uit op 20,9 procent.

De bruto winstmarge steeg in het vierde kwartaal met 50 basispunten en was goed voor 40,2 procent van de totale omzet. Het aangepaste EBITDA bedroeg 404 miljoen Canadese dollar, een daling van 51 miljoen dollar ten opzichte van vorig jaar. Het nettoverlies kwam uit op 152 miljoen Canadese dollar. Vorig jaar was dat nog 370 Canadese dollar.

Hudson’s Bay verwacht jaarlijks jaarlijks een bedrag van 75 miljoen Canadese dollar te besparen. Daarnaast wil de warenhuisketen in het komende jaar de investeringen terugbrengen van 550 miljoen dollar naar 450 miljoen dollar. Tegelijkertijd liet Hudson’s Bay weten te blijven investeren in groei-initiatieven. Zo wordt er 100 miljoen dollar vrijgemaakt voor de uitbreiding naar Nederland.

Samenvatting
Omzet FY2016 14,5 miljard CAD
Verlies 516 miljoen CAD
Omzet Q4 4,6 miljard CAD
Verlies 152 miljard CAD

Beeld: Gilt website

Hudson's Bay