• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hugo Boss rapporteert moeizaam derde kwartaal

Hugo Boss rapporteert moeizaam derde kwartaal

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het derde kwartaal ging moeizaam bij modemerk Hugo Boss. De gecorrigeerde omzet daalde met 3 procent. Door negatieve valuta-effecten daalde de omzet met 6 procent tot 703 miljoen euro.

Geen tijd om het hele verhaal te lezen? Scroll naar beneden voor een samenvatting.

"Het derde kwartaal is niet makkelijk geweest," reageerde CEO Mark Langer. "Hoe dan ook, we gaan vooruit in China nu. Alle mogelijkheden die we hebben genomen om de winstgevendheid te beschermen in het huidige jaar zijn gaande en juist ver vooruit. Het gaat er nu om dat Hugo Boss duurzaam gaat groeien. Dat is wat we als doel stellen in onze herziene strategie, die binnenkort onthuld wordt."

De omzet uit eigen retail (inclusief outlets en e-commerce) steeg 2 procent bij wisselkoerscorrecties. Bij een gelijkblijvend aantal winkels daalde de retail echter met 6 procent. De omzet uit eigen online verkoop daalde met 15 procent na wisselkoerseffecten. De groothandel zag de omzet uit groothandel met 11 procent teruglopen, mede door de herstructurering in de Verenigde Staten en de vermindering van wereldwijde vraag.

De brutowinstmarge van de groei steeg met 20 basispunten tot 64,7 procent. Het EBITDA voor bijzondere posten daalde met 14 procent tot 145 miljoen euro. De winst daalde met 9 procent tot 81 miljoen euro.

Hugo Boss houdt vast aan vooruitzichten

In de eerste negen maanden daalde de omzet van Hugo Boss Group met 2 procent in lokale valuta. Als gevolg van negatieve wisselkoersen resulteerde dat in een daling van 4 procent tot 1,98 miljard euro. De omzet in Europa steeg met 1 procent, vooral de omzet in Groot-Brittannië was sterk. In de Verenigde Staten daalde de omzet met 10 procent, waardoor de resultaten uit Centraal- en Zuid-Amerika en Canada gedeeltelijk gecompenseerd werden. De omzet in Azië daalde met 5 procent na wisselkoerscorrecties. China zag de omzet echter met 11 procent stijgen.

De retailomzet in de eerste negen maanden steeg met 1 procent. Bij een gelijkblijvend aantal winkels en met wisselkoerscorrecties daalde de aangepaste omzet met 7 procent. De groothandel daalde 8 procent in lokale valuta. De geconsolideerde nettowinst voor de aandeelhouders van het moederbedrijf daalde fors met 45 procent tot 130 miljoen euro.

De Raad van bestuur blijft bij eerder gestelde vooruitzichten. De omzet zal naar verwachting stabiel blijven of met 3 procent dalen met wisselkoerscorrecties. De detailhandel zal versterkt worden door de uitbreiding van het winkelnetwerk. Bij een gelijkblijvend aantal winkels zullen de resultaten slechter zijn. De groothandel zal met 10 procent groeien, verwacht Hugo Boss. De bruto winstmarge zal naar verwachting stabiel blijven. Het bedrijfsresultaat zal met 17 tot 23 procent dalen. Hugo Boss zal meer kosten gaan besparen dan eerder gepland, onder meer door heronderhandelingen over huurcontracten van eigen winkels, kostenbeheersing in de administratie en een gestroomlijnd marketingbeleid. Er zal zo'n 65 miljoen euro bespaard worden, wat 15 miljoen euro meer is dan gepland.

In het kort
Omzet 703 miljoen euro
Winst 81 miljoen euro
  • Jaaromzet blijft naar verwachting stabiel of daalt met 3 procent bij wisselkoerscorrecties
  • EBITDA daalt met 17 tot 23 procent, is de verwachting

Beeld: Hugo Boss

Hugo Boss