• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Huishoudens consumeren meer en sparen minder

Huishoudens consumeren meer en sparen minder

Door Nora Veerman

5 jul. 2022

Business

Beeld: Unsplash

In het eerste kwartaal van 2022 besteedden Nederlandse huishoudens 15,8 miljard euro meer dan in het eerste kwartaal van 2021. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd werd er minder gespaard: de vrije besparingen van huishoudens lagen op 11 miljard euro, bijna negen miljard euro minder dan een jaar eerder.

Vorig jaar werd er minder geconsumeerd omdat dat door de coronamaatregelen moeilijker werd gemaakt. Ook lagen verkoopprijzen toen nog lager, waardoor het totaalbedrag aan bestedingen verder werd gedrukt. Volgens het CBS is de inflatie van afgelopen jaar al goed geweest voor 4,9 miljard euro extra bestedingen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Omdat er meer werd uitgegeven, werd er in het eerste kwartaal van dit jaar minder gespaard, aldus het CBS.

Opgeteld vormen de consumptieve bestedingen en de vrije besparingen het totale besteedbaar inkomen van huishoudens. In het eerste kwartaal van 2021 lag dat inkomen landelijk nog op 101,1 miljard euro; in het eerste kwartaal van 2022 lag het op 108,2 miljard euro. Daarvan werd 97,2 miljard euro uitgegeven, en 11 miljard euro gespaard.

CBS
CENTRAAL BUREAU VOOR DE STATISTIEK
INFLATIE