• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Humanoid maakt doorstart onder voormalige CFO als onafhankelijk merk

Humanoid maakt doorstart onder voormalige CFO als onafhankelijk merk

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |UPDATE

De moederbedrijven van het Nederlandse modemerk Humanoid zijn failliet. Het gaat om de bedrijven Ateliersh B.V. en Alux Holding B.V. Het merk gaat echter niet verloren, het heeft al een doorstart gemaakt, zo meldt marketingmanager Daan Berkhoff tegen FashionUnited.

Update woensdag 15:00: Marketing manager Daan Berkhoff verduidelijkt telefonisch aan FashionUnited, dat de oude moederbedrijven van Humanoid inderdaad op 4 maart failliet zijn verklaard. Echter zijn de assets van deze bedrijven al overgegaan in een nieuwe bv genaamd Humanoid B.V. Het merk Humanoid blijft dan ook bestaan.

Het merk gaat dus zelfstandig verder in de nieuwe bv waarbij het gehele personeel ook is overgenomen. Het bedrijf is nu eigendom van voormalig CFO Maikel van den Dungen. Ook is Sandra Harmsen, mede-oprichter en voormalig creatief directeur weer bij het bedrijf betrokken. Zij zal een actief adviserende rol op zich nemen. Creatief directeur Maria Janssen is per 1 maart opgestapt bij het bedrijf en de ontwikkeling van de collecties wordt verder gezet door het designteam van Humanoid.

Humanoid is een Nederlands slow fashion merk en werd in de jaren tachtig als Atelier Humanoid opgericht door een collectief van kunstenaars in Arnhem. In september van 2015 krijgt Humanoid een kapitaalinjectie van Vendis Capital. Met de investering wil het modelabel een nieuw groeifase in stappen. CEO Hans Boelens stapt op dat moment op. In mei 2019 stapt het laatste lid van het oorspronkelijke collectie, Sandra Harmsen, op bij het merk.

Humanoid verder als onafhankelijk merk

RTL meldt dat het eigen vermogen van Humanoid eind 2019 al negatief was en het bedrijf in 2020 niet voldeed aan de voorwaarden van de bank voor financiering. Dit zou blijken uit de laatst gedeponeerde jaarrekening van het merk. Marketing manager Daan Berkhoff meldt tegen het nieuwsplatform dat Vendis Capital geen nieuw geld in Humanoid wilde steken en de bank het krediet heeft opgezegd. De bank stelde eveneens een taxateur aan om activa te verkopen. Dankzij de verkoop van diverse activa kan Humanoid gedeeltelijk doorstarten, zo meldt Berkhoff tegen RTL. Het merk probeert het aantal gedupeerden te beperken en zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.

Editors Note: De titel van dit artikel is aangepast na publicatie om de belangrijkste en meest up-to-date informatie te reflecteren.

Uit het archief (2019): Humanoid: Van punk naar wereldmerk

Beeld: Maria Janssen in het atelier van Humanoid, via Humanoid

HUMANOID