• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Iconische Borsalino verkeert in financiële problemen

Iconische Borsalino verkeert in financiële problemen

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Italiaanse hoedenfabrikant Borsalino werd wereldberoemd dankzij de gelijknamige Franse film uit 1970 met hoofdrollen voor acteurs Alain Delon, Jean-Paul Belmondo en voor de karakteristieke fedora hoed. Ruim veertig jaar later verkeert het iconische bedrijf in financiële problemen.

Borsalino kampt met forse schulden

Een jaar geleden werd oud-directeur Marco Marenco in Zwitserland gearresteerd wegens fraude en belastingontduiking. Het bedrijf worstelt nu met zijn erfenis: een schuldenlast van 30 miljoen euro. Hoewel een faillissement volgens de nieuwe eigenaar - het investeringsbedrijf Haeres Equita - niet aan de orde is, moet de 160-jaar oude fabrikant van de fedora hoed wel flink reorganiseren om de schulden af te betalen en in de toekomst gezond te blijven. Het saneringsplan dat Haeres Equita daarvoor heeft opgesteld is vorige week echter afgekeurd door de lokale Italiaanse rechter. Dat meldt persbureau AFP. De reden voor de afwijzing wordt niet gemeld, maar waarschijnlijk wil Haeres Equita het personeelsbestand inkrimpen.

Haeres Equita stuurde naar aanleiding van de uitspraak een persbericht uit waarin het zijn betrokkenheid bij het bedrijf, haar werknemers en het belang van de fabriek voor het Noord-Italiaanse stadje Alexandrië (Piemonte) waar het gevestigd is, nog eens bevestigde. Ook liet de eigenaar weten nog steeds van plan te zijn Borsalino's schuldeisers af te betalen. Haeres Equita kocht Borsalino in mei 2015 en moest toen instemmen met een hele reeks voorwaarden gesteld door de gemeente en lokale rechtbank. Diezelfde rechtbank heeft het voorgestelde saneringsplan nu afgekeurd.

"Het is moeilijk te begrijpen dat een bedrijf dat de omzet dit jaar met 20 procent zag groeien en zes nieuwe mensen heeft aangenomen in financiële moeilijkheden verkeert en moet saneren," zei burgemeester Maria Rita Rossa in een verklaring, "maar wij zullen alles doen om te voorkomen dat Borsalino failliet gaat. Het is een bedrijf dat een essentieel onderdeel is van onze regio en onze identiteit." Rossa prees directeur Philippe Camperio van Haeres Equita en zijn inzet om de toekomst van het bedrijf en zijn 120 werknemers in Alexandrië veilig te stellen.

Het saneringsplan van Haeres Equita gaat terug naar de tekentafel. Het is nog niet bekend wanneer de eigenaar een nieuw plan kan presenteren. Borsalino realiseerde in 2015 een jaaromzet van 15,5 miljoen euro

Foto: Foto gemaakt in 2007 in de Borsalino fabriek in Alessandrië ter ere van het 150-jarig bestaan van het bedrijf. Giuseppe Cacace / AFP

Borsalino
Haeres Equita