• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Inditex reageert op beschuldigingen van belastingontduiking

Inditex reageert op beschuldigingen van belastingontduiking

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Inditex wordt beschuldigd van belastingontduiking. Uit onderzoek in opdracht van de Europese politieke partij de Groenen/EVA blijkt dat het moederbedrijf van Zara in de periode 2011 tot 2014 zeker 585 miljoen euro aan belasting zou hebben ontweken. Het bedrijf zelf ontkent dit echter.

Uit het onderzoek van de Groenen blijkt dat Inditex gebruik maakte van ‘agressieve belastingontwijkingstechnieken’, met name in Nederland, Ierland en Zwitserland. De constructies waren niet legaal, maar de onderzoekers vragen zich wel af of de belasting wel betaald wordt op locaties waar ook de meeste omzet wordt gegenereerd. Tussen 2011 en 2014 betaalde het Spaanse bedrijf 2,7 miljard euro aan belastingen, wat neerkomt op 23 procent van de winst. Zonder de financiële constructie had Inditex echter 28 procent hebben moeten betalen.

Spanje zou volgens het onderzoek 218 miljoen euro zijn misgelopen, gevolgd door Frankrijk met 76 miljoen euro, Italië met 57 miljoen euro en Duitsland met 25 miljoen euro. In het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en België zou er per land 20 miljoen euro zijn misgelopen.

Inditex zelf stelt in een statement dat het onderzoek ‘ernstige fouten’ maakt. Ook voldoet het aan alle belastingverplichtingen in landen waar het actief is. In de desbetreffende periode heeft het Spaanse bedrijf ‘22 tot 24 procent’ belastingen betaald. Van de 4,4 miljard euro ging de helft naar de Spaanse staat, die ruim 2 procent rekent van de totale zakelijke belastinginkomsten in Spanje. Inditex wijst er tevens op dat er “in alle transparantie” wordt werkt en dat alle “details in het jaarverslag” na te lezen zijn.

Inditex