• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Inflatie in laatste maanden 2016 hoger door kledingprijzen

Inflatie in laatste maanden 2016 hoger door kledingprijzen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De inflatie in Nederland in het afgelopen jaar is volgens de consumentenprijsindex (CPI) uitgekomen op gemiddeld 0,3 procent. Dat is de laagste prijsstijging voor consumenten in bijna dertig jaar, meldt het CBS. Alleen in de laatste maanden van 2016 liep de inflatie op, evenals het consumentenvertrouwen.

Met de 0,3 procent is de inflatie voor het derde jaar op rij historisch laag volgens het CBS. In 2014 en 2015 bedroeg de prijsstijging respectievelijk 1 procent en 0,6 procent. Goederen waren in 2016 0,2 procent goedkoper, terwijl diensten 0,9 procent duurder werden. Met name prijsdalingen van elektriciteitsheffingen en vliegtickets veroorzaakten een lagere inflatie.

De inflatie werd niet gedrukt door de kledingindustrie, de prijzen in deze branche lagen namelijk 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen van dameskleding stegen met 1,1 procent, die van herenkleding met 2,8 procent. Baby- en kinderkleding werd in 2016 8,1 procent duurder. De prijs van schoenen steeg met 0,8 procent, damesschoenen werden 1,6 procent duurder.

Alleen in de laatste maanden van het jaar liep de prijsstijging over alle goederen en diensten op. In november lagen de prijzen voor goederen en diensten 0,6 procent hoger, in december liep de inflatie op naar 1 procent, het hoogste niveau in anderhalf jaar. Nederland ligt hiermee net onder het Europese gemiddelde van 1,1 procent in december.

In de laatste maanden liep het consumentenvertrouwen in Nederland bovendien flink op, blijkt uit cijfers van het CBS. In de maanden oktober tot en met december kwam het consumentenvertrouwen uit op 12. Dat is 4 punten hoger dan in september en ligt bovendien op het hoogste niveau in negen jaar. Consumenten zouden weer positief zijn over het huidige economische klimaat.

Beeld: FashionUnited

Inflatie