• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ING: Nederlandse exporteurs voelen nu al invloed Brexit

ING: Nederlandse exporteurs voelen nu al invloed Brexit

Door Caitlyn Terra

18 mrt. 2019

De naderende Brexit zet bedrijven op scherp. Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat de uitvoerwaarde van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk met 11 miljard euro is afgenomen na het brexit-referendum in 2016. Volgens het onderzoek verdient de groothandel van alle sectoren het meest aan export naar het VK.

Uit de cijfers blijkt dat de groei van de Nederlandse uitvoer naar Groot-Brittannië beduidend lager ligt dan de exportgroei naar de rest van Europa, 6 procent tegen 17 procent. De waardedaling van de Britse pond speelt een belangrijke factor aldus ING. “Producten van Nederlandse exporteurs zijn door de waardedaling relatief duurder geworden voor Britse afnemers en dat maakt ze minder concurrerend.”

ICT-apparatuur, aardolie(producten), groenten en fruit, medicijnen en auto’s staan in de top vijf van export categorieën in de groothandel die naar het Verenigd Koninkrijk gaan. De groothandel exporteerde in 2017 in totaal 3,8 miljard euro aan producten naar het VK.

ING geeft aan dat 25 procent van de ondernemers verwacht dat de Britse uittreding de bedrijfsvoering gaat raken. Eerder gaf de Britse luxe sector al aan bij een ‘no-deal’ Brexit jaarlijks 6,8 miljoen pond erop achteruit te gaan.