• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Investeerders betalen 5 miljoen euro voor overname Schoenenreus

Investeerders betalen 5 miljoen euro voor overname Schoenenreus

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De failliete keten Schoenenreus wordt voor 5 miljoen euro overgenomen door investeringsmaatschappijen CA Global en GA Europe. Dat blijkt uit het failissementsverslag, dat onlangs gepubliceerd is.

Eind februari werd de overname door de twee partijen bekend gemaakt, die gespecialiseerd zijn door het opkopen en veilen van failliete inboedels van detailhandelsketens. CA Global en GA Europe zijn momenteel bezig voorraden en inventaris te verkopen. De uitverkoop bij de keten loopt tot en met begin april. Aan het Financieele Dagblad liet woordvoerder Antoine Linderhof van CA Global Partners eerder al weten dat het doel is om 10 tot 20 winkels van de in totaal 121 winkels in Nederland open te houden.

Het personeel van Schoenenreus is gevraagd om tot 11 april hun werkzaamheden te blijven voortzetten onder dezelfde voorwaarden, maar dan via het uitzendbureau. De dienstverbanden van alle medewerkers zijn per 15 maart opgezegd. Er staan ongeveer 1.000 mensen op de loonlijst van Schoenenreus.

In 2014 leed Schoenenreus een verlies van 3,1 miljoen euro. Op dat moment was 70 procent van de filialen verlieslatend, laat de curator weten. De keten had nog een schuld van ruim 10 miljoen euro uitstaan bij de ING, waarvan er zo’n 3,5 miljoen terug komt. Ook is er een schuld van 1,5 miljoen euro bij de fiscus. Van Dooren laat weten ‘dat er best veel geld in de inboedel zit’. Ook krijgt het UWV een behoorlijk bedrag voor de overgenomen personeelskosten.

Schoenenreus ging in januari 2015 voor de tweede keer failliet. Twee jaar daarvoor kon het bedrijf nog een doorstart maken met minder winkels en personeel en een herziene formule, maar daarna liepen de omzetten ook terug, schrijft curator Van Dooren. Het faillissement is toe te schrijven aan ‘economische neergang’ en ‘teruggang van de retailsector in het algemeen’. Ook speelde Schoenenreus te laat in op de verschuiving van online schoenenwinkels binnen de sector en speelde concurrentie de keten parten. De keten had overigens wel een online winkel, maar door een tegenvallende omzet en voorfinancieringen ontstond er een liquiditeitsprobleem die de huisbankier weigerde op te vangen, waardoor Schoenenreus zich genoodzaakt zag om surseance aan te vragen.

Schoenenreus