• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kabinet verlengt noodpakket economie met drie maanden

Kabinet verlengt noodpakket economie met drie maanden

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het kabinet trekt 13 miljard euro uit om ondernemers die in de problemen komen vanwege het coronavirus, nog eens drie maanden financiële ondersteuning te kunnen bieden. Het verlengde steunpakket gaat in vanaf 1 juni, meldde premier Mark Rutte vanmiddag na de ministerraad.

Verlening van de ondersteunende maatregelen zijn volgens Rutte noodzakelijk omdat nog steeds veel mensen hun baan kwijtraken. Het eerste, huidige noodpakket werd geïntroduceerd op 17 maart. Uit een bericht van Rijksoverheid blijkt dat honderdduizenden bedrijven hier inmiddels van hebben gebruikgemaakt.

Onderdeel van het steunpakket zijn onder andere de NOW-regeling, waarbij de overheid maximaal 90 procent van de loonsom van bedrijven overneemt, en de TOZO-regeling, waarbij zelfstandige ondernemers bij hun gemeente aanvullende inkomensondersteuning kunnen krijgen zonder dit te hoeven terugbetalen.

Hoewel het steunpakket wordt verlengd, zijn er wel een aantal gewijzigde maatregelen. Reden hiervoor is dat sommige bedrijven weer langzaam opstarten, terwijl anderen nog dicht blijven. Zo is de ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB’ geïntroduceerd, waarbij MKB-ondernemers een belastingvrije tegemoetkoming krijgen om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Verder is ‘NL leert door’ aan het steunpakket toegevoegd. Daarbij krijgen ondernemers een kosteloze om- en bijscholing en ontwikkeladviezen.

“De financiële kabinetssteun aan ondernemers en werkenden blijft zeer groot. Toch kunnen niet alle ontslagen en faillissementen worden voorkomen. Ook kan herstel in sommige sectoren lang gaan duren,” meldt Rijksoverheid vanmiddag in een bericht op haar website. “Dit nieuwe noodpakket geeft hen gerichte rugdekking om zich aan te passen in de komende turbulente tijd. Er zijn bedrijven die moeten krimpen of zelfs verdwijnen, maar er ontstaan ook nieuwe kansen,” aldus Rijksoverheid.

Coronavirus
noodpakket economie
NOW
rijksoverheid
TOZO