• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kering beschuldigd van onjuist gebruik ‘Made in Italy’-label

Kering beschuldigd van onjuist gebruik ‘Made in Italy’-label

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Kering heeft alle beschuldigingen die gemaakt zijn in een groepszaak over de origine van de luxe (zonne)brillen met het label ‘Made in Italy’ van tafel geschoven. Selima Optique, een luxe designer brillen boetiek in New York en Frankrijk, is een groepszaak gestart bij de Manhattan rechtbank die Kering en Kering Eyewear beschuldigt van het bewust en onjuist adverteren van producten als ‘Made in Italy’.

In de zaak beweert de boetiek dat verschillende onderdelen van de brillen van luxe merken uit het portfolio van Kering, zoals Yves Saint Laurent, Gucci, Brioni, Stella McCartney en Tomas Maier, in China geproduceerd worden waarna ze naar Italië verscheept waar de bril wordt samen gesteld en het label ‘Made in Italy’ ontvangt. Selima Optique, die brillen van eigen merk en Kering-merken verkoopt in de winkels, zegt dat de luxe groep consumenten misleid door het label aan de producten te hangen.

Kering heeft alle beschuldigingen afgewezen. “Kering Eyewear ontkent alle aantijgingen die gedaan zijn door Selima Optique Inc,” aldus een woordvoerder van Kering. “Kering Eyewear luxe producten zijn gemaakt in Italië en zijn als dusdanig gelabeld in overeenkomst met de wet.” Volgens de Italiaanse wet uit 2009, mogen alleen producten die in zijn geheel in Italië zijn geproduceerd, van planning tot productie en verpakking, gelabeld worden met ‘Made in Italy’. Elke overtreding van deze wet kan bestraft worden volgens de Italiaanse wet.

De brillenboetiek zegt in oktober afgelopen jaar voor het eerst gemerkt te hebben dat Kering onjuist het label gebruikt. De boetiek ontving een levering van YSL-brillen waarop enerzijds ‘Made in Italy’ te lezen was en anderzijds ‘Made in China’, meldt WWD. Kering Eyewear, met het hoofdkantoor in het Italiaanse Veneto, wijt het verschil aan een menselijk fout bij het bedrukken tijdens de productie. Het ‘Made in China’-label was bedoeld voor een ander model zonnebril van Puma die wel zijn gemaakt in China.

Volgens Selima, ontwerper en oprichter van de boetiek is dit nog niet voldoende uitleg. “Kering heeft niet uitgelegd waarom een onderdeel dat het label ‘Made in China’ dat toebehoort aan een bril die gemaakt is in China, in een Italiaanse fabriek is beland,” zegt ze tegen WWD. “Groothandel klanten en retail consumenten, die betalen voor een product gemaakt in Italië van labels zoals Yves Saint Laurent, worden het slachtoffer van een lokkertje van de gedaagden, die brillen verkopen die eigenlijk zijn gemaakt in China, maar het label ‘Made in Italy’ dragen.

FashionUnited UK heeft contact gezocht met Selima Boutique voor aanvullende informatie.

Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

Kering